Vejce Benedikt

Vystaveno:

Vejce BENEDIKT – pro mě naprostá srdcovka! Spojení křupavého pečiva osmahnutého na másle, kvalitní šunky, jemné a přesto tak výrazné chuti holandské omáčky a ztraceného vejce….aaaah…. Nepopsatelná snídaně! Víte, že jeho historie sahá až do roku 1894, kdy si tento pokrm vyžádal makléř z WALL STREET jménem Lemuel Benedict ke snídani v newyorském hotelu Waldorf k zahnání kocoviny?

Na 2 – 3 porce potřebuješ

Vejce:

  • 1 litr vody
  • 2 lžíce octa
  • 4 čerstvé vejce

Pečivo:

  • 4 x anglický muffin (recept zde) nebo jiné pečivo – rozpůlená houska, kaiserka nebo sendvičový chléb
  • 2 lžíce másla

4-8 plátků kvalitní šunky od kosti

Holandská omáčka:

  • 2 žloutky
  • 2 lžíce vody
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 2,5 lžíce suchého bílého vína
  • čerstvě mletý pepř
  • šťáva ze 1/4 citronu
  • špetku chilli (volitelné)
Postup:

Postup vejce:

V rendlíku smíchej vodu s octem, přiveď k varu a stáhni oheň na minimum – voda se již nesmí vařit (měla by mít asi 75 stupňů)! Vejce si vyklepni do malé mističky, pomocí lžíce si vytvoř vír ve vodě s octem (ne příliš velký, aby neroztrhal vejce) a opatrně nech vejce sklouznout doprostřed víru. Nech 4 minuty a poté vejce vyndej děrovanou naběračkou či čímkoliv jiným, co máš doma a vhoď do misky s vodou. Pokračuj s dalším vejcem.

Postup omáčka:

Žloutky si dej do ohnivzdorné misky, přidej k nim lžíci vody, osol a zamíchej. Rozehřej si máslo a dej stranou. Do druhého rendlíku vlij ocet, víno, lžíci vody a pepř a přiveď k varu. Vař asi 20 vteřin, stáhni z ohně, nech vystydnout. Tuto vinnou směs přidej ke žloutkům a zamíchej metličkou. Do hrnce (takový, aby se na něj dala dát miska se žloutkovou směsí) nalij vodu do výšky 2 cm, přiveď k varu a stáhni z ohně. Na hrnec vlož misku a poctivě šlehej žloutky, dokud nezhoustnou a nezesvětlají. Trvá to cca dvě minutky 🙂

Teď nastává ten největší “opruz”, ale věř, že to stojí za to! Nyní do vymíchané směsi začni přilívat máslo a neustále energicky míchej metličkou. Nejdřív máslo lij jen po kapičkách. Poté tenoučkým pramínkem. Asi v půlce si dej pauzu a přilij citronovou šťávu (zase pomaloučku a zašlehávej). Utři pot z čela a zašlehej zbylou část másla :-))

 

!!!!! Na co si dát pozor:

1. Omáčka se nedá ohřát! Proto ji připravuj přímo v čas servírování mňamky!

2. Dej si pozor, aby se Ti při vyšlehávání žloutky nesrazily! Nechceme přeci míchaná vejce 🙂 Proto musíš sundat hrnec s vroucí vodou z plotny na linku a pak teprve šlehat.

3. Máslo musíš do žloutků lít opravdu straaaaaašně pomalu, jinak se Ti omáčka nenávratně srazí a je to v kelu… :-/

 

Dokončení:

Na másle si opeč pečivo řeznou plochou dolů, poté přidej zbytek másla a opeč šunku.

Servírování viz fotografie 🙂 – Pečivo, šunka, vejce, omáčka – můžeš posypat chilli a čerstvou pažitkou.

Dobrou chuť 🙂