Nádivka na Velikonoce byla jakýmsi přechodem mezi půstem a hodováním. Název hlavička se velikonoční nádivce prý dal proto, že měla připomínat trnovou korunu, jiní zase tvrdí, že je to díky telecí hlavě, jejíž maso se do nádivky dávalo.. Ať to bylo, co to bylo, tento recept je nefalšovaný.
Potřebuješ
- 250 g toustového chleba
- 400 g slaniny / vařeného uzeného bůčku (nebo kombinace)
- 150 g „zeleného“ (libovolná kombinace: kopřiv, špenátu, medvědího česneku, kadeřávku, pórku, petrželky, jarní cibulky..)
- ½ cibule
- 150 g + 10 g másla
- 6 bílků
- 6 žloutků
- 400 ml 30 – 40% smetany
- Sůl
- Špetka muškátového oříšku
- Košíčky na muffiny
Postup
Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
Slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte najemno a na másle (10 g) ji orestujte dokud se nerozvoní. Přidejte slaninu a restujte tak, aby cibulka byla osmažená dozlatova.
Máslo pokojové teploty šlehejte samotné asi 5 – 7 minut až nabyde na objemu a zesvětlá. Poté postupně zašlehávejte žloutky a osolte.
Zelené nasekejte najemno a nyní je potřeba ho blanšírovat. Ve velkém hrnci přiveďte k varu minimálně 3 litry vody. Až se voda začne vařit, přidejte 90 g soli (na 1 litr vody asi 30 g soli). Sůl je naprosto nezbytná, zelenina si tak udrží krásnou barvu i chuť. Do vody přidejte lupení a vařte 1 minutu. Mezitím si připravte chladnou lázeň z ledové vody a minimálně 10 kostek ledu. Zeleninu a bylinky děrovanou naběračkou svižně přendejte do této lázně. Chlaďte minimálně 5 minut, poté přendejte na utěrku a nechte okapat.
Toustový chléb nakrájejte na kostičky a nasucho opražte na pánvi dokřupava. Přesypte je do mísy a zalijte mlékem. Přidejte zelené, muškátový oříšek, slaninu s cibulkou a svižně promíchejte.
Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh, pozor, nešlehejte ho moc dlouho, aby se nevysušil. Přimíchejte ho k nádivkové směsi a naplňte muffinové košíčky. Pečte asi 40 minut, dokud není nádivka pevná a pružná na dotek.
Podávejte samotnou nebo s máslovými bramborami a jarním zeleninovým salátkem.
TIP: Nemusíte používat uzené, klidně použijte jakékoliv vaše oblíbené vařené maso. Místo části smetany můžete použít vývar z masa, které jste do nádivky vařili.