Udělej změnu! Klasická čočka je fajn, ale je hned několik důvodů, proč vyzkoušet tuhle odrůdu původem z Francie. Zelenou čočku koupíš dnes už v kterémkoliv supermarketu. Je tedy běžně dostupná. Oproti svým bratrům je velice bohatá na dietní vlákninu a to až o 20%. Zelenou čočku nemusíš namáčet, nerozváří se a výborně nasákne chuť ostatních přísad.
Základní recept na 4 porce:
- 300 g zelené čočky
- 1 šalotka / ½ cibule
- svazek bylin (tymián, rozmarýn, či majoránka a petržel..)
- hladkolistá petržel (volitelné)
- olivový olej
- 30 g másla
- sůl, pepř
Postup
Zelenou čočku koupíš dnes už v kterémkoliv supermarketu. Je tedy běžně dostupná. Oproti svým bratrům je velice bohatá na dietní vlákninu a to až o 20%. Zelenou čočku nemusíš namáčet, nerozváří se a výborně nasákne chuť ostatních přísad.
Zelenou čočku v cedníku pořádně propláchni teplou vodou, dej do rendlíku a zalij studenou vodou, aby byla ponořená. Svaž si bylinky – ideálně tymián a rozmarýn. Přidej k čočce, ještě opepři a přiveď k varu (bez poklice). Pokud se ti voda vyvaří dřív, než je čočka hotová, jednoduše přilij další vodu. Poté čočku přeceď a uchovej teplou.
Nakrájej si šalotku / cibuli najemno, na pánvi rozpusť máslo, zakápni trochou olivového oleje a vhoď cibulku a jeden stroužek česneku. Orestuj dozlatova, přidej čočku a už jen prohřej. Sundej z ohně, do kastrůlku přidej kostičku másla a energicky míchej, dokud se nerozpustí. Máslo čočku pěkně zahustí. Osol a opepři dle chuti a přidej nasekanou petržel. Samozřejmě si můžeš udělat i light verzi, kdy použiješ na smažení jen olivový olej a úplně vynecháš máslo.
Tohle byla základní úprava zelené čočky. Teď jí můžeš podávat téměř s čím chceš, za sebe doporučuji kvalitní klobásu (především na Nový rok), konfitovanou kachnu, vařené uzené, filírovanou panenku nebo moje nejoblíbenější forma – s kachním prsíčkem a trochou balzamikového octa. Bezmasá verze je pak super s vejci na hniličko. Čočku můžeš místo promíchání s máslem nechat vystydnout a smíchat například se sušenými či cherry rajčaty, s červenou cibulí, mrkvičkou, s jarní cibulkou, na jaře s chřestem a máš super studený salát plný vlákniny 🙂