Dýňová polévka je jedna z nejzákladnějších francouzských polévek. Takto krémová polévka se nazývá restaurant. V 16.století volali pouliční prodavači polévek „restaurer“, když lákali na hustou polévku jako lék proti vyčerpání. V roce 1765 byl v Paříži otevřen první restaurant – tedy polévkárna. Od toho je odvozen i název dnešních restaurací.
Potřebuješ
- 700 – 800 g dýně (podle sezóny – zimní, máslová, hokkaido..)
- 100 g cibule
- 50 g mrkve
- 40 g řapíku celeru
- 70 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 snítka tymiánu
- 200 ml smetany 40%
- sůl, pepř
- 750 ml zeleninového vývaru
Na dokončení (volitelné):
- Granátové jablko
- Pekanové nebo vlašské ořechy
- Petrželka
Postup
Dýni vydlabej, oloupej (pokud používáš hokkaido, loupat nemusíš :-)) a nakrájej na větší kostky. Semínka můžeš omýt, vysušit papírovou utěrkou a na pečícím papíru upéct v troubě na 160 stupňů. Trvá to asi hodinu a stačí je jen trochu posolit. Poslouží místo brambůrek večer k televizi nebo na ozdobu polévky.
Cibuli nakrájej najemno. Mrkev a celer nakrájej na kostky 2 x 2 cm. V hrnci rozehřej máslo s olivovým olejem (máslo dodá skvělou chuť a olivový olej mu pomůže zvýšit tzv. bod zakouření, takže se nám nepřepálí při nízké teplotě). Až bude máslo horké, přidej zeleninu a dýni. Na vyšším plamenu zeleninu osmahni, dokud se zelenina lehce nezabarví. Přilij vývar, vhoď snítku tymiánu a trochu osol. Přikryj pokličkou a nech vařit na středním plamenu 30 minut.
Až bude dýně měkká (po 30 minutách by měla být), přidej smetanu a povař ještě asi 5 minut. Poté rozmixuj tyčovým mixérem nebo v robotu do hladka. Přes síto přelij do čistého hrnce a dochuť solí a pepřem.
V servírování polévky se meze nekladou. Stačí ji ozdobit smetanou a nasekanou petrželkou nebo lze přihodit ořechy či různá opražená semínka, včetně těch dýňových 🙂 Já to střídám, někdy mám chuť na granátové jablko s pekanovými ořechy a někdy preferuji klasiku jen s petrželkou 🙂
Pokud vás zaujala nádherna misa s nepravidelnými tvary, může být vaše! Keramické nádobí od Made in Japan pochází přímo od jeho výrobců – japonských hrnčířů. Nádobí Made in Japan je funkční, exkluzivně navržené, má vkusný design a dlouhou životnost. V unikátních kolekcích najdete jídelní servis, talíře mělké i hluboké, misky, mísy, tácy, servírovací set na sushi, čajový servis, jídelní hůlky nebo misky na saké. Nevím jak vy, ale já potřebuji snad úplně všechno! 🙂