Polévka z dýně z M&S potravin

Vystaveno:

Dýňová polévka je jedna z nejzákladnějších francouzských polévek. Takto krémová polévka se nazývá restaurant. V 16.století volali pouliční prodavači polévek „restaurer“, když lákali na hustou polévku jako lék proti vyčerpání. V roce 1765 byl v Paříži otevřen první restaurant – tedy polévkárna. Od toho je odvozen i název dnešních restaurací.

Potřebuješ
  • 700 – 800 g dýně (podle sezóny – zimní, máslová, hokkaido..)
  • 100 g cibule
  • 50 g mrkve
  • 40 g řapíku celeru
  • 70 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 snítka tymiánu
  • 200 ml smetany 40%
  • sůl, pepř
  • 750 ml zeleninového vývaru

Na dokončení (volitelné):

 

  • Granátové jablko
  • Pekanové nebo vlašské ořechy
  • Petrželka
Postup

Dýni vydlabej, oloupej (pokud používáš hokkaido, loupat nemusíš :-)) a nakrájej na větší kostky. Semínka můžeš omýt, vysušit papírovou utěrkou a na pečícím papíru upéct v troubě na 160 stupňů. Trvá to asi hodinu a stačí je jen trochu posolit. Poslouží místo brambůrek večer k televizi nebo na ozdobu polévky.

Cibuli nakrájej najemno. Mrkev a celer nakrájej na kostky 2 x 2 cm. V hrnci rozehřej máslo s olivovým olejem (máslo dodá skvělou chuť a olivový olej mu pomůže zvýšit tzv. bod zakouření, takže se nám nepřepálí při nízké teplotě). Až bude máslo horké, přidej zeleninu a dýni. Na vyšším plamenu zeleninu osmahni, dokud se zelenina lehce nezabarví. Přilij vývar, vhoď snítku tymiánu a trochu osol. Přikryj pokličkou a nech vařit na středním plamenu 30 minut.

Až bude dýně měkká (po 30 minutách by měla být), přidej smetanu a povař ještě asi 5 minut. Poté rozmixuj tyčovým mixérem nebo v robotu do hladka. Přes síto přelij do čistého hrnce a dochuť solí a pepřem.

V servírování polévky se meze nekladou. Stačí ji ozdobit smetanou a nasekanou petrželkou nebo lze přihodit ořechy či různá opražená semínka, včetně těch dýňových 🙂 Já to střídám, někdy mám chuť na granátové jablko s pekanovými ořechy a někdy preferuji klasiku jen s petrželkou 🙂

 

Pokud vás zaujala nádherna misa s nepravidelnými tvary, může být vaše! Keramické nádobí od Made in Japan pochází přímo od jeho výrobců – japonských hrnčířů. Nádobí Made in Japan je funkční, exkluzivně navržené, má vkusný design a dlouhou životnost. V unikátních kolekcích najdete jídelní servis, talíře mělké i hluboké, misky, mísy, tácy, servírovací set na sushi, čajový servis, jídelní hůlky nebo misky na saké. Nevím jak vy, ale já potřebuji snad úplně všechno! 🙂

Dobrou chuť 🙂