Cranberry cake

Vystaveno:

Tak si představte, že mi maminku odvezla sanitka a já mám za sebou šílených 24 hodin. Mamča snad bude v pořádku a na její počest mám pro vás vánoční dort, který vyšel i v příloze Chuťovka časopisu Žena a Život 🙂 Hurááááá!

Na brusinkový korpus, 2 formy 17 – 19 cm:
  • 4 velká vejce (L)
  • 400 g cukru krupice
  • 390 g prosáté hladké mouky
  • 160 ml plnotučného mléka
  • 160 ml slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla
  • 2,5 lžičky prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky soli
  • Semínka z 1 vanilkového lusku
  • 2 hrsti malých plodů brusinek
  • Kůra z ½ citrónu

Brusinky obalené v cukru:

  • ½ hrnku cukru krupice
  • ½ hrnku vody
  • 2 hrnky velkých plodů brusinek
  • Cukr krupice

Na krém:

Brusinkový korpus

Vejce vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě. Mléko i olej musí mít také pokojovou teplotu. Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Formy vymažte máslem a vyložte pečícím papírem.

Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu (K – nástavec, případně ručním šlehačem), poté zašlehejte cukr a vyšlehejte do světlé pěny. Bude to trvat asi 7 minut. Smícheje si suché ingredience. Poté směs mouky postupně smíchejte s vaječnou směsí, olejem a mlékem (na střídačku). Můžete k tomu stále použít robot, ale zapněte ho jen na nejnižší otáčky nebo vmíchejte ručně. Nakonec přidejte vanilku, brusinky a citrónovou kůru.

Takto připravenou, krásně nadýchanou směs nalijte do forem a dejte péct do trouby na cca 40 – 45 minut. Zda je korpus hotový poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá. Korpusy nechte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat korpus odpočinout do druhého dne a poté zdobit.

 

Brusinky v cukru

Cukr a vodu přiveďte na středním ohni k varu a vařte 3 minuty. Stáhněte z ohně a nechte 30 minut vychladnout. Do cukrového sirupu přidejte brusinky a nechte je ve směsi máčet 5 minut. Opatrně je vyndejte a nechte oschnout na mřížce asi 10 minut. Poté je vhoďte do krupicového cukru a obalte ze všech stran.

 

Krém

Máslo pokojové teploty šlehejte samotné asi 7 minut. Po této době bude krásně našlehané, světlé a bude lahodně vonět. Nyní po lžících přidávejte mascarpone. Vždy počkejte, dokud se mascarpone nespojí s máslem a až poté přidejte další lžíci. Mezitím do krému kápněte vanilkový extrakt. Nakonec prosejte pudrový cukr podle chuti a promíchejte.

 

Kompletace dortu

U obou korpusů seřízněte špičky do rovna. Každý korpus rozřízněte napůl. Postupně promazávejte patra dortu a nakonec ho celý obalte krémem. Nejlépe se to dělá rovnou cukrářskou stěrkou za pomoci točícího stojanu. Dort dejte ztuhnout do lednice na 20 minut a případně naneste další vrstvu. Dort pak bude celý pokrytý krémem a jednotlivá patra nebudou prosvítat. Pokud chcete dosáhnout „nahatého“ dojmu, nechte jen jeden nátěr.

Nakonec dort ozdobte brusinkami v cukru.

 

TIP: Přírodní vanilkovou esenci koupíte například v bio obchodech. Pudrový cukr prodávají v každém supermarketu, je jemnější, než moučka a v krému nekřupe. Brusinky mívají na trhu a v sezóně i v supermarketech.

Dobrou chuť 🙂