To takhle jednou na jihu Moravy vznikl hektarový skleník. A v tom skleníku rostly bylinky. Bylinky.cz 🙂 Protože u mě v kuchyni čerstvé bylinky drtivě převládají nad těmi sušenými, řekly jsme si s „bylinkovou Terezkou“, jak ji u nás doma nazývám, že bychom mohly vymyslet nějakou spolupráci a ukázat vám bylinky v praxi 🙂 Bylinky nejsou ošetřeny žádnými pesticidy, mají proto kratší trvanlivost, ale za to jsou čisto čisté a ihned k použití na vaření. Základy jejich filozofie jsou postaveny na úctě k životnímu prostředí. Z celé střechy hektarového skleníku proto svádí veškerou dešťovou vodu, kterou po přefiltrování a obohacení o živiny používají k zavlažování bylinek. Už se nemůžu dočkat, až se do Suchohrdel u Mirslavi zajedu podívat a všechno vám tam nafotim 🙂
Na 4 porce potřebujete
- 4 batáty
- 400 g mletého hovězího masa*
- 400 g sekaných rajčat v konzervě / rajčatového protlaku
- 1 lžíce ghí (přepuštěného másla)
- 1 střední cibule
- 1 lžíce římského kmínu
- 1 lžička mletého chilli (podle chuti)
- 1 lžička mletých semen koriandru (nemusí být)
- Sůl, pepř
- 1 zralé avokádo
- 200 g zakysané smetany (ideálně tučnější)
- Koriandr
- Nahrubo mleté chilli na posypání
Postup
*Vždycky je lepší zajít k řezníkovi a vybrat si u něj maso vcelku, které vám poté namele. Máte tak pod kontrolou nejen čerstvost, ale i druh masa. Vždycky je lepší brát tučnější, protože právě v tuku je chuť. Doporučuji krk, hrudí nebo ramínko.
Batáty pomocí kartáče a vody omyjte. Vidličkou do brambor udělejte pár vpichů. Troubu zapněte na 190 stupňů a brambory vložte na rošt. Pečte asi 60 minut (záleží na velikosti brambor). Pokud máte doma troubu s možností páry, bude vám stačit 30 minut. Zda jsou batáty hotové poznáte pomocí vidličky / ostrého nože, který by do brambor měl lehce zajet i vyjet.
Mezitím si připravte maso. Cibuli nasekejte najemno. V pánvi rozehřejte ghí, přidejte cibuli a smažte, dokud se nerozvoní. Poté přidejte koření a jednu minutu ho restujte. Následně přidejte namleté maso, které vařečkou oddělujte od sebe, aby vám nevznikly větší kusy. Až bude maso zatažené, přidejte sůl, pepř a rajčata či protlak. Pokud máte vývar, klidně přilijte 100 ml, ale není to nutné. Nyní směs duste asi 20 minutek. Po této době maso ochutnejte a případně přidejte sůl či pepř.
Batáty podélně rozřízněte a lehce rozevřete. Osolte je a opepřete. Naplňte je masem, ozdobte pokrájeným avokádem, zakysanou smetanou a koriandrem.