Protože všude dozrávají rajčátka a jsou jich plné trhy a obchody, připravila jsem pro vás svěží rajčatový salát v netradiční formě. Často si doma děláme takový ten klasický rajčatový salát na kyselo s cibulí, jindy zase italský salát Caprese. Tento je krásně voňavý po bylinkách a ne tak ledajakých! Letos jsem totiž čtyři měsíce v roce hrdou ambasadorkou firmy bylinky.cz 🙂
Na 2 – 4 porce potřebujete
- 1 zelené rajče
- 1 masité rajče
- 1 žluté rajče
- Barevná cherry rajčátka
- 1 lžíce kaparů
- 200 g čerstvého sýru
- 8 snítek majoránky
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 50 ml extra panenského olivového oleje
- 1 lžička tekutého medu (nemusí být)
- sůl, pepř
Postup
Pokud neseženete výše zmíněná rajčata, tak nezoufejte. Já jsem použila žluté a červené masité rajče a poté jsem sehnala Black Zebra odrůdu, což jsou taková červeno-zelená sladká rajčata střední velikosti.
Zkrátka důležité je, abyste měli zralá rajčata různého druhu, aby vynikla jejich chuťová odlišnost a salát byl tak zajímavý 🙂
Rajčata omyjte, nakrájejte na plátky a navrstvěte na velký talíř. Posypte kapary a bylinkami. Na zálivku smíchejte ocet s olejem a případně s medem. Med použijte v případě, že se vám rajčata zdají kyselejší. Zálivku osolte, opepřete a prošlehejte metličkou do homogenní konzistence.
Salát poklaďte sýrem. Já nejčastěji používám ten s názvem „čerstvý sýr“, ale můžete použít i jiný čerstvý, jako například feta nebo balkán. Zakápněte zálivkou a podávejte jako svěží večeři při horkých dnech nebo jako přílohu k masu 🙂
Bylinky.cz
To takhle jednou na jihu Moravy vznikl hektarový skleník. A v tom skleníku rostly bylinky. Bylinky.cz 🙂 Tyto bylinky nejsou ošetřeny žádnými pesticidy, mají proto kratší trvanlivost, ale za to jsou čisto čisté a ihned k použití na vaření. Základy jejich filozofie jsou postaveny na úctě k životnímu prostředí. Z celé střechy hektarového skleníku proto svádí veškerou dešťovou vodu, kterou po přefiltrování a obohacení o živiny používají k zavlažování bylinek. No prostě paráda 🙂