Majoránkový rajčatový salát

Vystaveno:

Protože všude dozrávají rajčátka a jsou jich plné trhy a obchody, připravila jsem pro vás svěží rajčatový salát v netradiční formě. Často si doma děláme takový ten klasický rajčatový salát na kyselo s cibulí, jindy zase italský salát Caprese. Tento je krásně voňavý po bylinkách a ne tak ledajakých! Letos jsem totiž čtyři měsíce v roce hrdou ambasadorkou firmy bylinky.cz 🙂

Na 2 – 4 porce potřebujete
  • 1 zelené rajče
  • 1 masité rajče
  • 1 žluté rajče
  • Barevná cherry rajčátka
  • 1 lžíce kaparů
  • 200 g čerstvého sýru
  • 8 snítek majoránky
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička tekutého medu (nemusí být)
  • sůl, pepř
Postup

Pokud neseženete výše zmíněná rajčata, tak nezoufejte. Já jsem použila žluté a červené masité rajče a poté jsem sehnala Black Zebra odrůdu, což jsou taková červeno-zelená sladká rajčata střední velikosti.

Zkrátka důležité je, abyste měli zralá rajčata různého druhu, aby vynikla jejich chuťová odlišnost a salát byl tak zajímavý 🙂

Rajčata omyjte, nakrájejte na plátky a navrstvěte na velký talíř. Posypte kapary a bylinkami. Na zálivku smíchejte ocet s olejem a případně s medem. Med použijte v případě, že se vám rajčata zdají kyselejší. Zálivku osolte, opepřete a prošlehejte metličkou do homogenní konzistence.

Salát poklaďte sýrem. Já nejčastěji používám ten s názvem „čerstvý sýr“, ale můžete použít i jiný čerstvý, jako například feta nebo balkán. Zakápněte zálivkou a podávejte jako svěží večeři při horkých dnech nebo jako přílohu k masu 🙂

 

Bylinky.cz

To takhle jednou na jihu Moravy vznikl hektarový skleník. A v tom skleníku rostly bylinky. Bylinky.cz 🙂 Tyto bylinky nejsou ošetřeny žádnými pesticidy, mají proto kratší trvanlivost, ale za to jsou čisto čisté a ihned k použití na vaření. Základy jejich filozofie jsou postaveny na úctě k životnímu prostředí. Z celé střechy hektarového skleníku proto svádí veškerou dešťovou vodu, kterou po přefiltrování a obohacení o živiny používají k zavlažování bylinek. No prostě paráda 🙂

Dobrou chuť 🙂