Doma mi zbylo dýňové pyré z podzimního tiramisu, a tak jsem se rozhodla, že udělám moje oblíbené a velmi rychlé slané koláčky. Až je doma budete připravovat, řiďte se také vaší lednicí, protože je to ideální jídlo, kam se dají spotřebovat zbytky sýrů, šunky atp. Jediné, co je opravdu důležité, je máslové listové těsto. Kde sehnat to správné najdete níže.
Na 8 ks
- 300 g kvalitního listového těsta* (s obsahem másla, bez margarínu a jiných rostlinných tuků)
- Dýňové pyré / krémový sýr (např. Philadelphia) – nemusí být
- 4 hrušky
- 150 g sýru Brie / modrého sýru
- Olivový olej
- Tymián
- Med
- Sůl
*Je velmi důležité koupit máslové listové těsto s obsahem másla kolem 30 %. Nikdy nekupujte to, které v sobě má různé margaríny, palmový tuk apod. Skvělé seženete v Kauflandu pod jejich privátní značkou K-favourites, také na Rohlik.cz či v některých kamenných supermarketech pod názvem Babické listové těsto máslové nebo v některých prodejnách zdravé výživy.
Postup
Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Listové těsto rozviňte / rozválejte na tenký plát a rozkrojte na 8 stejně velkých čtverečků. Přemístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Na každý čtvereček asi 1 cm od okraje lehce zařízněte nožem pomyslný rámeček, aby vznikl okraj jako u obrazu. Dejte si pozor, abyste těsto neprořízli úplně. Vidličkou těsto lehce propíchejte po celém vnitřku (mimo okraje). Okraje potřete olivovým olejem a vložte na 5 min zapéct do trouby.
Nyní těsto vyndejte a do vnitřního rámečku lžící naneste dýňové pyré nebo krémový sýr – tento krok lze vynechat. Hrušky nakrájejte na slabé plátky. Brie nebo modrý sýr nakrájejte také na plátky. Poklaďte jimi koláčky, zasypte jemně strouhaným parmezánem, tymiánem a vložte zpět do trouby. Pečte, dokud nebudou okraje a sýr krásně zlatavé. Až slané koláčky vyndáte, zakápněte je medem. 🙂
Dobrou chuť 🙂