Zkoušeli jste někdy medvědí česnek? Je to jarní lahůdka a má vynikající zelenou barvu, která se dá využít nejen na Zelený čtvrtek o Velikonocích. Na fotkách můžete vidět KRUPOTO S MEDVĚDÍM ČESNEKEM A POMALU PEČENÝ BŮČEK – naprostá lahůdka!
Na 4 porce potřebuješ
- 250 g malých krup
- 1 cibule
- 50 g sádla
- 250 – 300 ml zeleninového vývaru
- 50 g medvědího česneku (koupíte ho na trzích nebo třeba v Globusu či
- Tescu)
- 30 g másla
- Sůl, pepř
Bůček:
- 1 kg bůčku
- 3 rozmačkané stroužky česneku
- Sůl
Postup
Bůček:
Bůček omyj, osuš a vydatně ho potři solí a česnekem. Nech při pokojové teplotě hodinu odpočívat. Troubu si zapni na 170 stupňů. Vlož do pekáčku a dej péct (odkryté) na 1 hodinu. Poté sniž teplotu na 150 stupňů a peč 4 hodiny. Na posledních 30 minut zvyš stupně na 180 a dopeč si perfektní kůžičku. Vyndej z trouby, a nech přikryté ješte 15 minut odpočívat.
Krupoto:
Krupky propláchni několikrát vodou a pak je namoč minimálně na 4 hodiny nebo nejlépe přes noc – urychlíš si tím vaření. Další důležitá věc je velké mnozmství vody v kastrolu při vaření. Krupky si dej do vydatně osolené vroucí vody. Vodu během vaření doplňuj, uvař do měkka, sceď vodu a krupky propláchni. Medvědí česnek opláchni, ukroj stojnya zelené listy česneku si s trochou vody zahřej v rendlíku. Připrav si ponorný mixér a česnek si vymixuj na jemné pyré. Nesmíš ale mixovat dlouho, česnek by ztratil svou krásnou barvu. Cibuli nakrájej nadrobno, rozpusť si sádlo a restuj ji, dokud nezesklovatí. Trvá to asi 3 minutky. Pak vhoď krupky, zalij vývarem a promíchej. Poté přidej česnekové pyré a krátce podus. Ochuť solí a čerstvě mletým pepřem. Dej pozor – konzistence musí být hustá, ale stále tekutá, pokud by nebyla, zřeď vývarem. Nakonec stáhni z ohně a vhoď kostičky másla a energicky vymíchej, dokud se máslo nerozpustí a nevytvoří „krému“ – tedy dokud nebude mít kašovitou podobu.
Osmaž si cibuli ve větším množství oleje – jen tak se ti nespálí. Nech okapat na papírové utěrce.