Krupoto s medvědím česnekem a pomalu pečeným bůčkem

Vystaveno:

Zkoušeli jste někdy medvědí česnek? Je to jarní lahůdka a má vynikající zelenou barvu, která se dá využít nejen na Zelený čtvrtek o Velikonocích. Na fotkách můžete vidět KRUPOTO S MEDVĚDÍM ČESNEKEM A POMALU PEČENÝ BŮČEK – naprostá lahůdka!

Na 4 porce potřebuješ
  • 250 g malých krup
  • 1 cibule
  • 50 g sádla
  • 250 – 300 ml zeleninového vývaru
  • 50 g medvědího česneku (koupíte ho na trzích nebo třeba v Globusu či
  • Tescu)
  • 30 g másla
  • Sůl, pepř

Bůček:

  • 1 kg bůčku
  • 3 rozmačkané stroužky česneku
  • Sůl
Postup

Bůček:

Bůček omyj, osuš a vydatně ho potři solí a česnekem. Nech při pokojové teplotě hodinu odpočívat. Troubu si zapni na 170 stupňů. Vlož do pekáčku a dej péct (odkryté) na 1 hodinu. Poté sniž teplotu na 150 stupňů a peč 4 hodiny. Na posledních 30 minut zvyš stupně na 180 a dopeč si perfektní kůžičku. Vyndej z trouby, a nech přikryté ješte 15 minut odpočívat.

Krupoto:

Krupky propláchni několikrát vodou a pak je namoč minimálně na 4 hodiny nebo nejlépe přes noc – urychlíš si tím vaření. Další důležitá věc je velké mnozmství vody v kastrolu při vaření. Krupky si dej do vydatně osolené vroucí vody. Vodu během vaření doplňuj, uvař do měkka, sceď vodu a krupky propláchni. Medvědí česnek opláchni, ukroj stojnya zelené listy česneku si s trochou vody zahřej v rendlíku. Připrav si ponorný mixér a česnek si vymixuj na jemné pyré. Nesmíš ale mixovat dlouho, česnek by ztratil svou krásnou barvu. Cibuli nakrájej nadrobno, rozpusť si sádlo a restuj ji, dokud nezesklovatí. Trvá to asi 3 minutky. Pak vhoď krupky, zalij vývarem a promíchej. Poté přidej česnekové pyré a krátce podus. Ochuť solí a čerstvě mletým pepřem. Dej pozor – konzistence musí být hustá, ale stále tekutá, pokud by nebyla, zřeď vývarem. Nakonec stáhni z ohně a vhoď kostičky másla a energicky vymíchej, dokud se máslo nerozpustí a nevytvoří “krému” – tedy dokud nebude mít kašovitou podobu.

Osmaž si cibuli ve větším množství oleje – jen tak se ti nespálí. Nech okapat na papírové utěrce.

Dobrou chuť 🙂