Tenhle koláč bych nazvala sladkou nádivkou. A překvapivě je výborný. Aby ne, když jsou v něm samé dobré věci, i když musím se přiznat, že když jsem četla kombinaci máslové sušenky, staré housky, třešně a mleté mandle, trošku jsem se zalekla. 😀 Mám ale ráda výzvy, a tak jsem ji přijala. Koláč jsem pekla k nové knížce Chata ve Švýcarsku od Julie Caplinové, kterou jsem dostala k recenzování. Tento koláč se totiž v knize objevuje. 🙂 Každopádně, pokud zkoušíte rádi nové recepty, tento je pro vás jako dělaný! Recept jsem dostala přímo od autorky, pouze jsem si dovolila trošku víc vysvětlit jednotlivé kroky, jak jste u mě zvyklí. 🙂
Na velkou formu o průměru cca 26 – 28 cm
- 500 g dvoudenních housek či rohlíků / toastového chleba
- 400 ml plnotučného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 kg třešní (mimo sezónu můžete použít kompotované :-))
- 100 g rozdrobených máslových sušenek
- 120 g změklého másla
- 200 g cukru
- Špetka soli
- 7 vajec
- 100 g mletých mandlí (mandlové mouky)
- 20 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku na pečení
- 2 lžičky skořice / perníkového koření
- 4 cl třešňovice (nemusí být)
Postup
Pečivo nakrájejte na kostky a vysypte do velké mísy. Ohřejte mléko s vanilkou v rendlíku. Až začne mléko probublávat, zalijte jím pečivo. Stlačte ho vidličkou ke dnu, aby nasálo tekutinu. Nechte trochu zchladnout.
Během čekání vypeckujte třešně / sceďte kompot. Předehřejte horkovzdušnou troubu na 180 stupňů.
Vyložte si dortovou formu (o průměru 26 cm) pečicím papírem. Okraje potřete máslem a dno posypte polovinou rozdrobených sušenek. Dejte stranou.
Jakmile pečivo nasákne mléko, vidličkou nebo prsty ho rozmělněte na kaši. Ve velké míse utřete máslo s cukrem – já jsem to dělala K-metlou v robotu, můžete použít i ruční mixér. Bude to trvat asi 8 minut. Přidejte sůl.
Postupně vmíchejte žloutky jeden po druhém, dokud není vše propojené. V další míse smíchejte zbytek rozdrobených sušenek, mleté mandle, mouku, prášek do pečiva a skořici.
Bílky vyšlehejte do tuhého, hladkého sněhu.
Vmíchejte „pečivovou“ směs do másla se žloutky. Přidejte směs s moukou. Vmíchejte třešně a třešňovici. Opatrně přidejte sníh. Nalijte do připravené formy.
Pečte v troubě zhruba hodinu, dokud vršek nezezlátne a střed není pevný. Nechte vychladnout a podávejte. 🙂
Dobrou chuť 🙂