Klasika obohacená o slaný karamel a pekanové ořechy. Asi nic mě nevystihuje víc, než tenhle koláč 🙂 Miluju a ctím tradiční recepty a zároveň zbožňuju inovace a modernost. Tenhle koláč je jako dělaný na nedělní pochmurný den – společně s horkým čajem nebo kávou vás zahřeje nejen u srdce…
Forma průměr 23 – 26 cm
Na křehké těsto – Pâte Brisée Sucrée (případně můžete použít hotové křehké těsto M&S):
- 187 g hladké mouky
- 90 g krupicového cukru
- 3 žloutky
- 4,5 g soli
- 75 g vychlazeného másla
- 5 – 7 lžic ledové vody
- Máslo na vymazaní formy
Na náplň:
- 8 – 10 jablek (ideálně Granny Smith)
- 50 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice / lžička přírodní skořicové esence
- 30 g másla
- 300 g slaného karamelu
- 100 g pekanů
- 1 vejce
- Cukr krupice
Příprava těsta
Mouku, cukr a sůl dejte do větší mísy nebo na vál. Na tuto směs nakrájejte na slabší plátky máslo. Nyní je důležité pracovat pouze špičkami prstů a vytvořit jakousi drobenku. Nemělo by to zabrat déle, než 3 minuty. Do žmolenky přidejte žloutky a ledovou vodu (postupně podle potřeby) a pouze prsty jedné ruky hněťte do nepravidelné koule. Pokud by těsto bylo hodně suché, případně přidejte ještě jednu lžíci vody. Pozor ale, těsto by nemělo lepit.
Frezáž
Nyní je na řade takzvaná fraisage. Jedná se o závěrečné hnětení těsta, kdy dochází k úplnému spojení tuků s moukou. Těsto položte na lehce pomoučněný vál a rozdělte si ho na 5 menších kusů. Hranou dlaně (rozhodně ne celou dlaní, která je moc teplá) sklouzněte po části těsta asi 15 cm směrem od sebe. Těsto se hezky rozmázne po válu a to je přesně to, co chceme. Až bude celá část uhnětená, stěrkou z něj znovu vytvarujte nepravidelnou kouli a pokračujte tak i s ostatními částmi. Poté je stejným způsobem spojte dohromady, vytvarujte do koule a zabalte do dvou vrstev potravinové fólie. Takto uhnětené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc. Pokud proces potřebujete urychlit, dejte těsto na hodinu do mrazáku.
Válení těsta
Těsto vyndejte z lednice, rozbalte ho a počkejte asi 10 minut. Po této době ho položte na lehce pomoučněný vál a začněte válet. Je potřeba na těsto trochu zatlačit, protože bude stále lehce tuhé. Zároveň je nutné postupovat s jemností a opatrností. Těsto se správně válí od středu směrem od sebe vždy tak, aby se zastavilo cca 2 cm od kraje. Těstem si vždy jen pootočte a pokračujte stejnými pohyby. Vznikne tak pravidelná, kulatá placka. Kdyby se náhodou těsto při válení přichytávalo k válu, stačí ho podsypat trochou hladké mouky. Těsto by mělo být slabé asi 3 – 5 mm a zároveň by plát měl být delší alespoň o 5 cm, než je forma, aby se lépe umisťovalo.
Těsto si podeberte – buď válečkem nebo rukama a přemístěte ho do máslem vymazané formy (použijte koláčovou nebo dortovou formu s odnímatelným dnem). Pouze konečky prstů ho vtlačte do formy, aby na celé ploše těsto těsně přiléhalo ke stěně a dnu. Okraje by měly mít tloušťku až 8 mm, což znamená, že při vtlačování těsta k okrajům bychom měli prsty druhé ruky zároveň tlačit na okraj směrem dolů, aby těsto nebylo až tolik do výšky, ale přibylo na tloušťce. Pokud těsto přečnívá přes okraj, tupou stranou nože nebo prsty ho odstraňte. Těsto připravené ve formě propíchejte vidličkou s dvoucentimetrovými odstupy a dejte na okamžik do lednice. Ze zbytku těsta si připravte ozdoby – záleží na vaší fantazii – můžete si vykrojit lístečky, srdíčka, uplést copánky nebo zvolit klasiku v podobě proužků.
Nyní připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky (asi 1,5 cm). Ve větší míse je promíchejte s cukrem, skořicí a vanilkou. V širším hrnci rozehřejte máslo a přidejte jablka. Na nižším plamenu je restujte asi 15 minut. Důležité je, aby stále držely tvar. V závislosti na druhu jablek bude v hrnci přebytečná šťáva. Asi tři čtvrtiny slijte. Do jablek vmíchejte slaný karamel a takto připravenou směs navrstvěte na těsto. Navrch položte pekany.
Nakonec koláč ozdobte připravenými ozdobami z těsta, potřete vejcem a lehce posypte cukrem, který na těstě hezky zkaramelizuje a vytvoří zlatou barvičku. Pečete v troubě na 180 stupňů asi 45 minut dozlatova.