Moje kamarádka Viktoria z Ukrajiny mi poradila, jak správně vyzrát na typický boršč. Její babička prý přidává fazole a mrkev s červenou řepou nejdříve karamelizuje na pánvi! Tato polévka vás zaručeně zahřeje.
Potřebuješ
- 1,5 – 2 litry hovězího vývaru
- Maso z vývaru (volitelné)
- 3 – 4 vařené červené řepy
- 3 – 4 brambory
- 1 velká cibule
- 2 mrkve
- 2 hrsti strouhaného zelí
- 2 stroužky česneku
- ½ plechovky fazolí mix M&S
- 2 ks loupaných rajčat v konzervě
- 1 lžíce doppio concentrato
- 3 ks bobkového listu
- Vinný ocet
- Slunečnicový olej
- Crème fraîche
- Kopr
- Sůl, pepř
Postup
Ohřejte vývar, přidejte do něj brambory nakrájené na slabší hranolky a koření (nové koření a bobkový list). Nechte vařit na středním plamenu. Po 5 minutách přidejte nakrouhané bílé zelí.
Nastrouhejte mrkev nahrubo. Cibuli nakrájejte na jemné proužky. Červenou řepu nakrájejte na menší hranolky. Rozehřejte si 2 lžíce slunečnicového oleje na pánvi a vhoďte mrkev. Až bude mrkev chytat zlatavou barvu, přidejte cibuli a nechte zeleninu zkaramelizovat do zlatova. Bude to trvat asi 5 minut. Nakonec přidejte lžíci doppia concentrata (dvojitý rajčatový protlak) a řepu. Restujte 1 minutu a poté přidejte do vývaru. Promíchejte a přidejte nakrájené maso, fazole a nasekaná rajčata. Pozor, pokud budete boršč s červenou řepou provářet moc dlouho, ztratí červenou barvu! Stačí tedy provařit 5 – 10 minut (podle brambor). Až polévku stáhnete z ohně, přidejte rozdrcený česnek a vinný ocet či cukr podle chuti. Nakonec osolte a opepřete.
Polévku podávejte se lžící crème fraîche a čerstvě nasekaným koprem.