Galette neboli česky galetka je název pro takový typ koláče, který není pečený ve formě nebo který je plochý a kulatý 🙂 Pokud máte doma hodně borůvek, rozhodně doporučuju zkusit tuhle parádičku!
Na 1 ks o průměru 20 cm
- 1 dávka pâte brisée sucrée
- 2 hrnky borůvek
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce mandlové mouky (nemusí být)
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžička vanilkové pasty nebo semínka z 1 vanilkového lusku
- šťáva z ½ citrónu
- 2 lžíce třtinového cukru na posypání
- 5 lžic sýru mascarpone
- další mascarpone na servírování
Na potření
- 1 vejce
- 1 lžíce vody
- špetka soli
Postup
Jak správně na křehké těsto se dozvíš zde. Až si přečteš rady, můžeš se pustit do tohoto skvělééého receptu, na který nepotřebuješ ani formu na koláč!
V misce smíchej borůvky s citrónem, vanilkou, cukrem, mandlovou moukou a strouhankou. Vejce s vodou a solí rozkvedlej. Nech stranou na pozdější použití.
Odpočinuté těsto vyndej z lednice a nech 10 minut stát. Poté ho vyválej na průměr cca 30 cm a výšku 6 mm (podsypávej hladkou moukou). Přendej ho na pečící papír. Na takto připravené těsto opatrně namaž mascarpone a nech asi 5 cm okraj. Na sýr nanes borůvky a nech vůči němu asi 1 cm okraj.
Postupně přehni okraje přes borůvky, potři vejcem a posyp cukrem. Opatrně přendej na plech a nech odpočinout v lednici 30 minut.
Troubu si zapni na 180 stupňů a peč 40 – 50 minut, dokud nebude povrch krásně zlatavý. Vyndej z trouby a nech zcela vychladnout. Vychladlou galetku rozkroj na 6 – 8 kousků a na každý dej malý „kopeček“ mascarpone.