Čokoládový cheesecake s karamelem a ořechy

Vystaveno:

Kchesechache, číský dort nebo snad čísake – někdo zkrátka tomuto dortu nemůže přijít na jméno, ale po chuti je kde komu 🙂 Pro mě je cheesecake jeden z nejlepších a nejsnadnějších dortů, které potěší každou návštěvu a všem chutná.

Historie

Historie této sladké krémové dobroty sahá až do Starověkého Řecka. Existuje totiž důkaz o tom, že cheesecake byl servírován atletům na prvních Olympijských hrách v roce 776 před Kristem. Také byl velmi oblíbený jako svatební dort. Tehdy se skládal z mouky, pšenice, sýru a medu.

Když Římané dobyli Řecko, převzali si recept na tehdejší sýrový dort, doplnili ho o vejce a nazvali ho „libuma“. Postupně se recept rozšířil do celé Evropy, kde si ho podle místních surovin vždy poupravili 🙂 Když v 18.století začali Evropané emigrovat do Ameriky, vzali sebou i recept na cheesecake. V roce 1872 se farmář William Lawrence z New Yorkeru snažil napodobit sýr Neufchatel a místo toho přišel na převratnou metodu termizace sýru, která vyústila ve výrobu cream cheese. Ten se pojmenoval podle města Philadelphia, které je pověstné svou čistotou a pokrmy vyznačujícími se vysokou kvalitou. V roce 1928 výrobu převzala firma Kraft Cheese Company, která sýr rozšířila téměř po celém světě.

New York cheesecake

Tenhle čískejkovej článek by nebyl kompletní, kdybych se nezmínila o tak pověstném pečeném newyorském cheesecaku. Klasický „New York style“ cheesecake je servírován úplně single – bez ovoce, bez čokoládové omáčky nebo karamelu. Navíc se do něj přidávají vaječné žloutky, které mu dodávají krémovitost a jedinečnou chuť.

770
Čokoládový nepečený cheesecake s mléčným karamelem a ořechy
  • Forma 18 – 20 cm
  • 260 g máslových sušenek / BEBE sušenek
  • 150 g másla
  • vanilkový lusk
  • 600 g krémového sýra*
  • 200 g crème fraîche (vysokotučná zakysaná smetana)
  • 150 – 200 g min. 70% čokolády
  • cca 200 g pudrového cukru (dle chuti)
  • 250 g ořechů (pekanové + další druhy)

Mléčný karamel

  • 245 ml smetany (ideálně 40%, ale postačí 31%)
  • 220 g cukru krupice
  • 6 lžic vody
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu (pokud nemáš, nevadí, ale nenahrazuj umělým aromatem, ten není dobrý)

*Já používám většinou cream cheese z M&S nebo si kupuji velkou pixlu Philadelfie v Makru. Ta se finančně vyplatí opravdu o hodně lépe než malá 125g balení. Případně mají i v Kauflandu.

Postup

Cream cheese i crème fraîche vyndej z lednice a nech je asi 1 hodinu stát na lince. Musí dosáhnout pokojové teploty, aby se směs nesrazila.

Nejdříve si připrav korpus. Sušenky rozdrť (válečkem v pytlíku, paličkou v misce, v mixéru..), máslo nech rozpustit v rendlíku a smíchej dohromady. Rovnoměrně nanes do formy, upěchuj rukama a dej ztuhnout do lednice minimálně na 1 hodinu. Pokud používáš dortovou formu, vylož ji potravinářskou fólií, já jsem si pořídila formu na quiche, která má vytlačitelné dno zespodu. Koupila jsem ji v Tescu.

Ve vodní lázni si rozpusť čokoládu. Dbej na to, aby mísa na rendlík s vodní lázní padla přesně a pára neunikala nad misku s čokoládou. Pokud by se pára dostala do čokolády, znehodnotila by ji a přišla by o krásnou krémovou konzistenci. Nech stranou. Krémový sýr šlehej v robotu (balonová metla) nebo ručním šlehačem dokud nedosáhneš krémové nadýchané konzistence (trvá to asi 5 minut). Přidej crème fraîche a semínka z vanilkového lusku a šlehej ještě asi minutu. Poté pomalu přilívej čokoládu, dělej pauzy a pokračuj až v momentě, kdy bude čokoláda úplně zašlehaná do směsi. Poté postupně přidávej cukr – oslaď podle chuti, já mám raději méně sladký, s přiznanou chutí sýru 🙂 Takto připravená směs má chuť jako termix a připomíná mi dětství! Nanes ji na ztuhlý korpus a dej zpět do lednice. Nech ztuhnout ideálně přes noc nebo alespoň 3 hodiny.

Až bude dort ztuhlý, připrav si mléčný karamel. Smetanu si v kastrůlku ohřej s vanilkovým extraktem na nízkém plameni. Dej stranou. Do dalšího kastrůlku si dej cukr a vodu a na vysokém plameni přiveď k varu (směsí ani trochu nehýbej). Nech vařit, dokud nedosáhneš jantarového karamelu. Pozor, aby karamel nezhořkl, hlídej ho a hned, jak zezlátne, sundej z ohně. Do karamelu postupně přilévej ohřátou smetanu. Nelekni se, bude to prskat a syčet. Energicky míchej metlou a uchovej na později.

Rozpal si pánev nasucho a nasyp na ni ořechy. Já jsem použila především pekanové, dále vlašské, lískáče, mandle a para ořechy. Asi 4 minuty je praž, dokud nebudou místy dohněda. Vlij karamel a stáhni z ohně. Počkej asi 30 minut, dokud ořechy nezchladnou a nalij na dort. Vlož do lednice na 30 minut a poté podávej.

 

Dobrou chuť 🙂