Kchesechache, číský dort nebo snad čísake – někdo zkrátka tomuto dortu nemůže přijít na jméno, ale po chuti je kde komu 🙂 Pro mě je cheesecake jeden z nejlepších a nejsnadnějších dortů, které potěší každou návštěvu a všem chutná.
Historie
Historie této sladké krémové dobroty sahá až do Starověkého Řecka. Existuje totiž důkaz o tom, že cheesecake byl servírován atletům na prvních Olympijských hrách v roce 776 před Kristem. Také byl velmi oblíbený jako svatební dort. Tehdy se skládal z mouky, pšenice, sýru a medu.
Když Římané dobyli Řecko, převzali si recept na tehdejší sýrový dort, doplnili ho o vejce a nazvali ho „libuma“. Postupně se recept rozšířil do celé Evropy, kde si ho podle místních surovin vždy poupravili 🙂 Když v 18.století začali Evropané emigrovat do Ameriky, vzali sebou i recept na cheesecake. V roce 1872 se farmář William Lawrence z New Yorkeru snažil napodobit sýr Neufchatel a místo toho přišel na převratnou metodu termizace sýru, která vyústila ve výrobu cream cheese. Ten se pojmenoval podle města Philadelphia, které je pověstné svou čistotou a pokrmy vyznačujícími se vysokou kvalitou. V roce 1928 výrobu převzala firma Kraft Cheese Company, která sýr rozšířila téměř po celém světě.
New York cheesecake
Tenhle čískejkovej článek by nebyl kompletní, kdybych se nezmínila o tak pověstném pečeném newyorském cheesecaku. Klasický „New York style“ cheesecake je servírován úplně single – bez ovoce, bez čokoládové omáčky nebo karamelu. Navíc se do něj přidávají vaječné žloutky, které mu dodávají krémovitost a jedinečnou chuť.

Čokoládový nepečený cheesecake s mléčným karamelem a ořechy
- Forma 18 – 20 cm
- 260 g máslových sušenek / BEBE sušenek
- 150 g másla
- vanilkový lusk
- 600 g krémového sýra*
- 200 g crème fraîche (vysokotučná zakysaná smetana)
- 150 – 200 g min. 70% čokolády
- cca 200 g pudrového cukru (dle chuti)
- 250 g ořechů (pekanové + další druhy)
Mléčný karamel
- 245 ml smetany (ideálně 40%, ale postačí 31%)
- 220 g cukru krupice
- 6 lžic vody
- 1 lžička přírodního vanilkového extraktu (pokud nemáš, nevadí, ale nenahrazuj umělým aromatem, ten není dobrý)
*Já používám většinou cream cheese z M&S nebo si kupuji velkou pixlu Philadelfie v Makru. Ta se finančně vyplatí opravdu o hodně lépe než malá 125g balení. Případně mají i v Kauflandu.
Postup
Cream cheese i crème fraîche vyndej z lednice a nech je asi 1 hodinu stát na lince. Musí dosáhnout pokojové teploty, aby se směs nesrazila.
Nejdříve si připrav korpus. Sušenky rozdrť (válečkem v pytlíku, paličkou v misce, v mixéru..), máslo nech rozpustit v rendlíku a smíchej dohromady. Rovnoměrně nanes do formy, upěchuj rukama a dej ztuhnout do lednice minimálně na 1 hodinu. Pokud používáš dortovou formu, vylož ji potravinářskou fólií, já jsem si pořídila formu na quiche, která má vytlačitelné dno zespodu. Koupila jsem ji v Tescu.
Ve vodní lázni si rozpusť čokoládu. Dbej na to, aby mísa na rendlík s vodní lázní padla přesně a pára neunikala nad misku s čokoládou. Pokud by se pára dostala do čokolády, znehodnotila by ji a přišla by o krásnou krémovou konzistenci. Nech stranou. Krémový sýr šlehej v robotu (balonová metla) nebo ručním šlehačem dokud nedosáhneš krémové nadýchané konzistence (trvá to asi 5 minut). Přidej crème fraîche a semínka z vanilkového lusku a šlehej ještě asi minutu. Poté pomalu přilívej čokoládu, dělej pauzy a pokračuj až v momentě, kdy bude čokoláda úplně zašlehaná do směsi. Poté postupně přidávej cukr – oslaď podle chuti, já mám raději méně sladký, s přiznanou chutí sýru 🙂 Takto připravená směs má chuť jako termix a připomíná mi dětství! Nanes ji na ztuhlý korpus a dej zpět do lednice. Nech ztuhnout ideálně přes noc nebo alespoň 3 hodiny.
Až bude dort ztuhlý, připrav si mléčný karamel. Smetanu si v kastrůlku ohřej s vanilkovým extraktem na nízkém plameni. Dej stranou. Do dalšího kastrůlku si dej cukr a vodu a na vysokém plameni přiveď k varu (směsí ani trochu nehýbej). Nech vařit, dokud nedosáhneš jantarového karamelu. Pozor, aby karamel nezhořkl, hlídej ho a hned, jak zezlátne, sundej z ohně. Do karamelu postupně přilévej ohřátou smetanu. Nelekni se, bude to prskat a syčet. Energicky míchej metlou a uchovej na později.
Rozpal si pánev nasucho a nasyp na ni ořechy. Já jsem použila především pekanové, dále vlašské, lískáče, mandle a para ořechy. Asi 4 minuty je praž, dokud nebudou místy dohněda. Vlij karamel a stáhni z ohně. Počkej asi 30 minut, dokud ořechy nezchladnou a nalij na dort. Vlož do lednice na 30 minut a poté podávej.