Vykašlete se na rizoto, které známe ze školní jídleny! Udělejte si právé italské risotto parmigiano – pro dnešní jarní den s chřestem 🙂
Potřebuješ
Zeleninový vývar:
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel (kořen i nať)
- 1 řapíkatý celer
- 1 rajče
- 2l vody
- sůl, pepř
Risotto:
- Chřest – já měla bílý a zelený, asi 15-20 ks
- 150 ml mléka
- 150g másla
- 1 menší cibule nebo větší šalotka
- 320 g rýže Carnaroli/Arborio – kulatozrná rýže vhodná na risotto
- 200 ml suchého bílého vína – takové, které byste se nestyděli vypít 🙂
- 4 lžíce strouhaného pravého parmezánu
- mořská sůl dle chuti
Postup
Nejdřív si udělej vývar. Zeleninu si očisti a rozkroj na půlky. Rozpal si pánev s nepřilnavým povrchem (na sucho) a zeleninu opeč, aby místama byla hnědá – jako na obrázku. Poté vhoď do vody, osol a přiveď k varu – stačí 30-45 minut. Zeleninový vývar se může vařit naplno narozdíl od vývarů masových.
Z chřestu odstraň dřevnaté konce, oloupej ho, odkroj hlavičky a schovej si je na později. Zbytek si nakrájej na kolečka a dej vařit do mléka. Vař asi 20 minut a potom rozmixuj tyčovým mixérem. Dej stranou. V hrnci si rozpusť máslo, přidej nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji zpěň. Přisyp rýži (pozor, rýži NIKDY neproplachuj!!!!) a míchej, dokud se nespojí s máslem a cibulkou. Zalij vínem a chvíli restuj, dokud nevyprchá alkohol (to poznáš tak, že už ho z pokrmu necítíš). Poté začni pomalu přidávat vývar – jen po jedné až dvou sběračkách. Pamatuj si, že od risotta nesmíš nikdy odejít. Po dvou minutách přilij další naběračku a pokračuj, dokud není rýže téměř na skus. Bude to trvat asi 20 minutek. Podlij vždy, když se tekutina téměř vyvaří. Asi v polovině tohoto procesu (po 10 minutách) vlož do risotta hlavičky chřestu. Poté přidej vzniklé pyré z chřestu a mléka, zamíchej a stáhni z ohně. Přidej na kostičky nakrájené máslo, parmezán a energicky míchej, dokud nevznikne krémovité risotto. Osol podle potřeby a ihned podávej 🙂