Pro milovníky čokolády a arašídového másla je tento dort značka ideál 🙂 Dělala jsem ho strejdovi k 50.narozeninám a všem tak moc chutnal, že jsem se rozhodla dát sem receptík.
Na 2×19 cm formu potřebuješ
- 80 g másla
- 270 g hladké mouky
- 65 g kvalitního kakaa holandského typu
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 340 g třtinového cukru
- špetka mořské soli
- 2 velká vejce (100 g)
- 200 – 220 ml mléka
- 150 ml horké silné kávy – viz TIP
Na krém:
- 350 g másla
- 500 g mascarpone
- 60 – 80 g kvalitního kakaa holandského typu
- Cukr moučka (jemný)
- Vanilková pasta / semínka z 1 vanilkového lusku
- 350 g arašídového másla
- 75 g 70% čokolády
- 45 g másla
- Cukrářské zdobící sáčky
- Pečící papír
- Květiny nebo ovoce na ozdobu
Postup
Vejce si vyndej z lednice a nech je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nech z lednice přes noc. Troubu si předehřej na 175 stupňů. Formy si vymaž máslem a vylož pečícím papírem. Možná to zní zvláštně, ale já to tak dělám. Kdybych formu vysypala moukou, korpus bude mít na sobě moučnou krustu a to nemám moc ráda. Nejdříve si vystřihnu kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihnu 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhám do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezmu tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepím na vnitřní stranu formy. Nastříhané části mi dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dám kolečko, které jsem si ještě pro jistotu ze spodní strany namazala máslem, aby mi na dně dobře drželo.
Máslo nech na nízkém plamenu rozpustit a nech zchladnout. Do mísy robota (nebo do velké mísy) prosaj mouku, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu a přidej cukr a sůl. Promíchej (K-metlou nebo stěrkou :-)), dokud se barva směsi nesjednotí.
Mléko a vejce pokojové teploty smíchej a rozkvedlej. Po částech přilij zchladlé rozpuštěné máslo a opět řádně promíchávej. Nalij do suché směsi a míchej. Postupně přidávej horkou kávu a pokračuj v míchání, dokud nebude směs homogenní.
Těsto rozděl do dvou forem a peč v troubě cca 40 – 50 minut. Zda je korpus upečený poznáš vpíchnutím špejle do středu těsta. Pokud ji vytáhneš čistou, korpus je hotový. Vyndej ho na mřížku a nech zcela vychladnout. Poté sundej pečící papír a vršky korpusů seřízni do rovna.
Máslo pokojové teploty šlehej ve stolním mixéru (nebo ručním, ale je to makačka:-)) 10 minut úplně samotné. Několikrát stěrkou objeď misku, aby se máslo šlehalo rovnoměrně. Poté přidávej po 1 lžíci mascarpone. Vždy počkej, něž se řádně zapracuje. Až budeš mít směs spojenou, prosej kakao a přidej vanilku. Opatrně zamíchej (ručně nebo na první stupeň) a přidej cukr podle chuti. Já jsem dala asi 200 g. Používám jedině icing cukr z M&S. Je najemno namletý a krásně se v krému rozpouští, opravdu je nesrovnatelný s klasickým moučkovým, který je v krémech často cítit a nepříjemně „křupe“. Krém dej na 8 – 10 minutek ztuhnout do lednice a mezitím ho párkrát promíchej, aby se neudělala krusta na povrchu.
S burákovým máslem se samozřejmě dá pracovat. Já ho tam dávám jen tak „surové“. Není tak sladké a přijde mi, že chuť dortu perfektně doladí. Na druhou stranu se někomu může zdát hodně lepivé. V takovém případě si vyšlehej klasické máslo (cca 150 g, opět 10 minut jako u krému) a přidávej to burákové. Můžeš přidat i trochu cukru.
Část kakaového krému (asi 1/10) si dej do cukrářského sáčku. Na spodní korpus namaž burákové máslo / krém ve vrstvě cca 5 – 7 mm a nechej si asi centimetrový okraj. Na okraj nastříkej krém kolem dokola tak, aby se burákové máslo nedostalo ven z vnitřku dortu. Přikryj dalším korpusem a promaž kakaovým krémem. Na třetí korpus namaž opět máslo a okraje krémem a ten vrchní pomaž jen krémem. Nyní zahlaď dort a pokus se udělat ostré „hrany“. Zkus se podívat na video zde. Duff ukazuje, jak správně zahladit dort „nahrubo“. Takto připravený dort dej do lednice minimálně na 30 minut ztuhnout. Po této době ho opět namaž krémem a zahlaď. Nyní už by hrany dortu měly prosvítat jen trochu 🙂 V této fázi jsem to nechala být a dala do lednice. Samozřejmě je možné dort zahladit potřetí, aby korpus nevykukoval 🙂
Zatímco se dort chladí si připrav čokoládu na polití. V kastrůlku se silným dnem si na mírném ohni rozpusť čokoládu s máslem. Hned, jak se směs spojí sundej a nech zchladnout tak, aby byla čokoláda stále tekutá. Dort vyndej z lednice a do středu nalij čokoládu. Opatrně ji rozhrň ke krajům tak, aby poleva sem tam stekla po hraně dolů. Pracuj rychle, čokoláda rychle tuhne! 🙂 Nakonec ozdob květinami nebo ovocem nebo třeba zbylým krémem.
Důležitá věc! Dort je možné udělat i jako naháče – fantazii se meze nekladou J Krém i máslo je možné dát do zdobícího sáčku a udělat „hovínka“ místo promazávání korpusu a nechat ho nahý 🙂 Nebo ho prostě jen promazat a nechat tak… Je to určitě méně pracné.
TIP1: Na kávu je nejlepší použít espresso z kávovaru nebo kávu z French Pressu či Moka Expressu, nicméně můžete udělat i kvalitní rozpustou (já mám M&S).
TIP2: Nenahrazujte vanilkovou dřeň nebo semínka z lusku umělým aromatem, který prodávají v supermarketech. Je to jako nebe a dudy. Až poznáte chuť pravé vanilky, budete vědět proč 🙂