Tak si představte, že mi maminku odvezla sanitka a já mám za sebou šílených 24 hodin. Mamča snad bude v pořádku a na její počest mám pro vás vánoční dort, který vyšel i v příloze Chuťovka časopisu Žena a Život 🙂 Hurááááá!
Na brusinkový korpus, 2 formy 17 – 19 cm:
- 4 velká vejce (L)
- 400 g cukru krupice
- 390 g prosáté hladké mouky
- 160 ml plnotučného mléka
- 160 ml slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla
- 2,5 lžičky prášku do pečiva
- 0,5 lžičky soli
- Semínka z 1 vanilkového lusku
- 2 hrsti malých plodů brusinek
- Kůra z ½ citrónu
Brusinky obalené v cukru:
- ½ hrnku cukru krupice
- ½ hrnku vody
- 2 hrnky velkých plodů brusinek
- Cukr krupice
Na krém:
- 400 g másla
- 400 g mascarpone
- Cukr pudrový
- Lžička přírodního vanilkového extraktu
Brusinkový korpus
Vejce vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě. Mléko i olej musí mít také pokojovou teplotu. Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Formy vymažte máslem a vyložte pečícím papírem.
Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu (K – nástavec, případně ručním šlehačem), poté zašlehejte cukr a vyšlehejte do světlé pěny. Bude to trvat asi 7 minut. Smícheje si suché ingredience. Poté směs mouky postupně smíchejte s vaječnou směsí, olejem a mlékem (na střídačku). Můžete k tomu stále použít robot, ale zapněte ho jen na nejnižší otáčky nebo vmíchejte ručně. Nakonec přidejte vanilku, brusinky a citrónovou kůru.
Takto připravenou, krásně nadýchanou směs nalijte do forem a dejte péct do trouby na cca 40 – 45 minut. Zda je korpus hotový poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá. Korpusy nechte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat korpus odpočinout do druhého dne a poté zdobit.
Brusinky v cukru
Cukr a vodu přiveďte na středním ohni k varu a vařte 3 minuty. Stáhněte z ohně a nechte 30 minut vychladnout. Do cukrového sirupu přidejte brusinky a nechte je ve směsi máčet 5 minut. Opatrně je vyndejte a nechte oschnout na mřížce asi 10 minut. Poté je vhoďte do krupicového cukru a obalte ze všech stran.
Krém
Máslo pokojové teploty šlehejte samotné asi 7 minut. Po této době bude krásně našlehané, světlé a bude lahodně vonět. Nyní po lžících přidávejte mascarpone. Vždy počkejte, dokud se mascarpone nespojí s máslem a až poté přidejte další lžíci. Mezitím do krému kápněte vanilkový extrakt. Nakonec prosejte pudrový cukr podle chuti a promíchejte.
Kompletace dortu
U obou korpusů seřízněte špičky do rovna. Každý korpus rozřízněte napůl. Postupně promazávejte patra dortu a nakonec ho celý obalte krémem. Nejlépe se to dělá rovnou cukrářskou stěrkou za pomoci točícího stojanu. Dort dejte ztuhnout do lednice na 20 minut a případně naneste další vrstvu. Dort pak bude celý pokrytý krémem a jednotlivá patra nebudou prosvítat. Pokud chcete dosáhnout „nahatého“ dojmu, nechte jen jeden nátěr.
Nakonec dort ozdobte brusinkami v cukru.
TIP: Přírodní vanilkovou esenci koupíte například v bio obchodech. Pudrový cukr prodávají v každém supermarketu, je jemnější, než moučka a v krému nekřupe. Brusinky mívají na trhu a v sezóně i v supermarketech.