Dekadentní vanilková zmrzlina se slaným karamelem z M&S potravin

Vystaveno:

Léto ještě nekončí! Venku je krásně a já jsem pro vás připravila totálně dekadentní zmrzlinu. Je prostě božská!

Potřebujete
  • 270 ml plnotučného mléka
  • 270 ml 30 – 40% smetany
  • 6 žloutků
  • 100 g cukru muscovado (nebo klasického)
  • Vanilkový lusk

Libovolné přísady

  • Slané mandle
  • Slaný karamel
  • Arašídové máslo
  • Čokoládové, karamelové bonbony
Postup

Smetanu a mléko nalijte do rendlíku se silným dnem a zahřívejte ji na teplotu těsně pod bod varu. Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Bude to trvat asi 7 minut (ručním mixérem nebo v robotu s balónovou metlou). Za stálého šlehání do pěny tenkým pramínkem přilévejte smetanu s mlékem. Přidejte semínka z vanilkového lusku.

Nyní nalijte směs zpět do rendlíku a zahřívejte na 75 – 85 stupňů. Pudink by měl být hustý tak, aby pokryl zadní stranu lžíce a nestekl. Odstavte z plotny a nechte vychladnout. Jednou za minutu vždy promíchejte. Pokud spěcháte, můžete rendlík položit do ledové lázně. Až bude mít směs pokojovou teplotu, přikryjte fólií a dejte do lednice odležet – ideálně přes noc, minimálně ale 6 hodin. Mezitím si připravte váš zmrzlinovač a postupujte podle návodu výrobce. Já mám misku od KitchenAidu, která se dá na 15 hodin zmrznout a poté se nasadí na stolní mixér. Za stálého míchání nalévám směs do misky a po 10 – 15 minutách je hotovo. Nevýhoda tvorby bez zmrzlinovače je, že v mrazáku nejdříve zmrzne voda a vytvoří takové malinkaté krystalky, které způsobují „křupání“ zmrzliny. Do výsledné zmrzliny vmíchejte libovolné doplňky. Já jsem použila rozmixované slané mandle, slaný karamel, burákové máslo a opera čokoládové bonbony, které jsem předtím rozdrtila. Zmrzlina ze zmrzlinovače je celkem tekutá a hodí se do pohárů. Pokud ji chcete kopečkovat, doporučuji ji dát na 1 – 2 hodiny do mrazáku. Pokud zmrzlinu děláte bez zmrzlinovače, přidejte všechny přísady cca po 2 – 3 hodinách mražení, promíchejte a nechte zmrznount úplně.

Dobrou chuť 🙂