Dýňová bábovka

Vystaveno:

Bábovka mi připomíná dětství, probouzí ve mně teplo domova a pohled na ni mě neskutečně uspokojuje. Když ji dám na stůl, udělám radost každé návštěvě i celé rodině. Navíc existuje tolik různých druhů! My doma pečeme kokosovou, mramorovou, ořechovou, kynutou s kakaem, ale úplně nejraději máme bábovky zvlhčené ovocem nebo zeleninou. Ano, čtete správně, i zeleninou. Dnes mám pro vás dýňovou bábovku, ale na blogu Tchibo najdete mnohem obsáhlejší článek, který jsem na téma „bábovky“ pro ně připravila.

Na 1 bábovku
  • 260 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku
  • 0,5 lžičky soli
  • 1,5 lžíce skořice (či jiného koření)
  • 4 vejce
  • 250–300 g cukru muscovado / třtinového
  • 240 ml rozpuštěného másla
  • 100 g najemno namletých pekanových / vlašských ořechů
  • 330–350 g najemno nastrouhané dýně*
  • semínka z jednoho vanilkového lusku / 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu
  • rostlinný olej / máslo a strouhanka na vymazání formy

*Pokud používáte dýni hokaido, není potřeba ji loupat.

Postup

Vejce vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 160 stupňů.

Formu na bábovku opravdu řádně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Pozor, pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, místo oleje použijte máslo, kterým formu vytřete. Poté postupujte stejně.

V jedné míse smíchejte mouku, sodu, kypřicí prášek, sůl, koření a nechte stranou. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu (balónová metla) nebo ručním šlehačem, poté asi natřikrát zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 7–10 minut. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že jen líně stékají ze stěrky a barva je velmi světlá. Poté pomalu za stálého šlehání přilévejte máslo a vanilku. Nakonec pomocí stěrky ručně vmíchejte moučnou směs, pak ořechy a dýni.

Takto hotové těsto nalijte do připravené formy (naplňte ji cca do tří čtvrtin) a dejte péct do vyhřáté trouby na 45–60 minut – časem se ale neřiďte, je hodně orientační. Záleží na vaší troubě a formě. Zda je korpus hotový, poznáte tak, že když do středu zapíchnete špejli, po vytažení je čistá. Pokud máte digitální teploměr, můžete ho použít místo špejle. Vnitřní teplota bábovky by měla mít cca 95 stupňů. Až bude bábovka upečená, vyndejte ji z trouby a počkejte 3 minuty. Poté na otevřenou část položte talíř a pomocí utěrky a obou rukou ji na něj překlopte. Po vychladnutí ji pocukrujte moučkovým cukrem nebo polijte polevou. Na tu stačí smíchat moučkový cukr s trochou smetany, plnotučného mléka, kokosového mléka nebo s jakýmkoliv ovocným pyré či šťávou.

Spoustu dalších tipů najdete v rozšířeném článku na blogu Tchibo. 🙂

Dobrou chuť 🙂

Štítky: , ,