Finger food

Vystaveno:

Blíží se Velikonoce, rodina se sejde, přijdou návštěvy a všichni se budou veselit. Zkuste místo chlebíčků a jednohubek s klobásou a okurkou udělat něco jiného, zábavnějšího – něco, co vaši návštěvu opravdu mile překvapí!

Níže je jen pár tipů na takzvaný finger food, kanapky či jednohubky J Ale pamatujte, že je spousta dalších alternativ a variací, jak můžete jednohubky obměňovat.

1) Mozzarella špízy

Na jakékoli napichovátko napíchni třešňovou mozzarellu, cherry rajče a list bazalky.

finger_6
2) Kanapky s tvarohovou pomazánkou, uzeným lososem a koprem

Z fit chleba (takový ten tvrdý celozrnný ideálně) si vykrájej malá kolečka (panákem, vykrajovátkem na cukroví atd.). Plnotučný tvaroh si vyšlehej do jemné konzistence, přidej najemno nasekanou pažitku, sůl, pepř a naplň si touto směsí zdobící pytlík s nějakým ozdobným nástavcem širšího průměru. Poté na každý kousek chleba navrstvi pomazánku a ozdob kouskem lososa a troškou kopru. Lososa můžeš nahradit parmskou šunkou, ale v tomto případě vynech kopr.

finger
3) Crudités

Je to francouzský národní předkrm, který se používá jako návnada na dětičky, aby jedly zeleninu. Jedná se o podlouhlé hranoly z čerstvé zeleniny, zpravidla mrkve, řapíkatého celeru, okurky, papriky apod., které jsou doplněny o „máčedlo“. Dip může mít podobu našlehaného tvarohu, krémového sýra, majonézové omáčky atd. Já mám nejraději tento: Do 250 g krémového sýra (např. Philadelphia nebo levnější varianta, kterou kupuji v Kauflandu) dám 1 vrchovatou lžíci kvalitní majonézy, prošlehám, osolím, lehce opepřím a servíruji. Dip můžete dát na dno menších skleniček a do nich zapíchat zeleninové hranolky nebo můžete udělat talíř krájené zeleniny a doprostřed servírovat máčedlo v nějaké mističce.

finger_5
4) Crostini

Kup si ciabattu a na sucho ji opeč na pánvi. Barevná cherry rajčátka omyj, promíchej s trochou olivového oleje, nasekanou bazalkou, solí, pepřem a navrstvi na opečenou bagetu. Můžeš přidat parmskou šunku, pokud jste doma masožravci, případně hobliny parmazánu. Nakonec pokapej balzamikovou redukcí.

finger2
5) Krevety na guacamole

Pokud používáš krevety na finger food, je nejlepší koupit mražené vyloupané krevety s ocáskem, který slouží jako ozdoba viz fotka. Krevety je nutné pořádně umýt a vyndat střívko tak, že vrchní stranu krevety jemně nařízneš a střívko vytáhneš. Pokud seženeš krevety už bez střívka, plusové body pro tebe. Krevety orestuj na olivovém oleji pouze pár desítek vteřin, dokud se nezbarví do růžova. Měly by být lehce opečené na povrchu. Pozor, nesmíš je nechat moc dlouho restovat, ztvrdly by. Krevety jen osol.

Podávej na guacamole, které si připrav následovně: 1 ks avokáda, šťáva z ½ limety, ½ červené cibule (menši kus, najemno), 1 rajče (pouze tvrdá část), hrst otrhaného koriandru, 1 ks zelené chilli papričky (ideálně jalapeño, najemno, bez semen). Zralé avokádo poznáš tak, že když do něj píchneš prstem, zůstane v něm důlek. Avokádo zbav šlupky a pecky a rozmačkej ho vidličkou, pokapej limetou (nezhnědne) a postupně přidávej ostatní suroviny. Na závěr osol, opepři, a případně přidej limetovou šťávu.

Tento druh kanapek servíruji na lžičkách (viz fotka), ale je možné si vykrojit kolečka z tortilly nebo použít mexické chipsy. Na gucamole postav krevetu vrchní částí dolů tak, aby ocásek byl vzhůru. Ozdob např. rajčatovám konkase (rajčata na kostičky) či koriandrem.

fonger3
6) Cheesecake do skleničky

Krémový sýr (případně mix lučiny či zakysané smetany a krémového sýra) si vyšlehej s cukrem (sladkost podle chuti a použitého ovove). Máslové sušenky rozdrť a zalij rozpuštěným máslem (na 200 g sušenek 125 g másla). Ovoce nakrájej na menší kousky. Poté navrstvi v několika patrech do průhledných skleniček a dej na chvíli do lednice. Dezert můžeš podávat i hned.

finger4
7) Grissini

Grissini je lepší pořídit v italské speciálce, ale mají je i v hypermarketech / Makru. Tyto dlouhé italské tyčinky pouze obal parmskou šunkou a servíruj.