Cupcake je miniaturní dortík. Výborně se hodí na slavnostní příležitosti a všichni si ho hned oblíbí. Cupcake je ozdoben máslovým nebo jiným krémem a nebo může být potažen fondánem. U cupcakes se zkrátka fantazii meze nekladou!
Na 20 – 25 kusů potřebuješ
- 125 g změklého másla
- 160 g cukru krupice
- 2 vejce
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 2 lžíce kvalitního kakaa holandského typu
- 130 ml mléka
- 100 g rozpuštěné hořké čokolády – čím více bude obsahovat kakaa, tím lepší bude výsledek – ideální je 70% a více.
Na kakaový krém:
- 115 g lučiny
- 60 g másla
- 40 g kvalitního kakaa holandského typu
- 120 g cukru moučka
- 1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
- 33% smetana na naředění
Krém z arašídového másla:
- 150 g burákového másla (hladkého)
- 100 g másla
- 100 g cukru moučka (může být i méně, podle chuti)
Postup:
Pusť si troubu na 160 stupňů. Máslo vyšlehej s cukrem (šlehačem – trvá to asi tři minutky), poté postupně zašlehej vejce. Šlehač odstav, už ho nebudeš potřebovat. Nyní si vezmi jemné sítko a prosej směs mouky, kakaa a kypřícího prášku do mísy s vyšlehanou směsí (udělej to po částech, aby se Ti to snadněji vmíchávalo). Použij k tomu vařečku nebo stěrku a míchej opatrně. Až bude směs opět homogenní, přilij mléko zamíchej a přilij ještě čokoládu. Směs si nalij do zdobícího sáčku (sáček si rozevři do hrnku, bude se Ti tam směs lépe lít).
Vylož si plech na cupcakes košíčky a každý naplň těsně nad polovinu. Vlož do trouby a peč asi 14 minut – vyzkoušej špejlí (špejle musí být čistá po vyjmutí). Cupcakes vyndej na mřížku nebo alespoň na prkénko a nech úplně vychladnout. Poté ozdob krémy.
Kakaový krém:
Nejdřív si vyšlehej samotné máslo (změklé), poté přidej lučinu, extrakt, poté kakao a nakonec cukr. Pokud bude směs hodně hustá, po lžících přidej smetanu (2-3 lžíce). Pokud máš raději krém sladší, přidej více cukru, pokud čokoládovější, přidej více kakaa, záleží na Tvé chuti 🙂 Připrav si krém do zdobícího sáčku a dej vychladit do lednice.
Arašídový krém:
Vyšlehej si oba druhy másla, poté přidej cukr a ještě chvíli šlehej. Krém si také připrav do sáčku a dej do lednice.
Myslím, že si je užije celá rodina! 🙂 Hodí se i na oslavy, či jako sladký dárek 🙂