Hříšně čokoládový cupcake s kakaovým a arašídovým krémem

Vystaveno:

Cupcake je miniaturní dortík. Výborně se hodí na slavnostní příležitosti a všichni si ho hned oblíbí. Cupcake je ozdoben máslovým nebo jiným krémem a nebo může být potažen fondánem. U cupcakes se zkrátka fantazii meze nekladou!

Na 20 – 25 kusů potřebuješ
  • 125 g změklého másla
  • 160 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • 130 ml mléka
  • 100 g rozpuštěné hořké čokolády – čím více bude obsahovat kakaa, tím lepší bude výsledek – ideální je 70% a více.

Na kakaový krém:

  • 115 g lučiny
  • 60 g másla
  • 40 g kakaa holandského typu
  • 120 g cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
  • 33% smetana na naředění

Krém z arašídového másla:

  • 150 g burákového másla (hladkého)
  • 100 g másla
  • 100 g cukru moučka (může být i méně, podle chuti)
Postup:

Pusť si troubu na 160 stupňů. Máslo vyšlehej s cukrem (šlehačem – trvá to asi tři minutky), poté postupně zašlehej vejce. Šlehač odstav, už ho nebudeš potřebovat. Nyní si vezmi jemné sítko a prosej směs mouky, kakaa a kypřícího prášku do mísy s vyšlehanou směsí (udělej to po částech, aby se Ti to snadněji vmíchávalo). Použij k tomu vařečku nebo stěrku a míchej opatrně. Až bude směs opět homogenní, přilij mléko zamíchej a přilij ještě čokoládu. Směs si nalij do zdobícího sáčku (sáček si rozevři do hrnku, bude se Ti tam směs lépe lít).

Vylož si plech na cupcakes košíčky a každý naplň těsně nad polovinu. Vlož do trouby a peč asi 14 minut – vyzkoušej špejlí (špejle musí být čistá po vyjmutí). Cupcakes vyndej na mřížku nebo alespoň na prkénko a nech úplně vychladnout. Poté ozdob krémy.

Kakaový krém:
Nejdřív si vyšlehej samotné máslo (změklé), poté přidej lučinu, extrakt, poté kakao a nakonec cukr. Pokud bude směs hodně hustá, po lžících přidej smetanu (2-3 lžíce). Pokud máš raději krém sladší, přidej více cukru, pokud čokoládovější, přidej více kakaa, záleží na Tvé chuti 🙂 Připrav si krém do zdobícího sáčku a dej vychladit do lednice.

Arašídový krém:
Vyšlehej si oba druhy másla, poté přidej cukr a ještě chvíli šlehej. Krém si také připrav do sáčku a dej do lednice.

Myslím, že si je užije celá rodina! 🙂 Hodí se i na oslavy, či jako sladký dárek 🙂

Dobrou chuť 🙂