Kachní prsa s květákovým pyré

Vystaveno:

Květákové pyré vás překvapení svou lehkosí a jemností a jen krásně doplní plnou chuť kachních prsou. Pokud přidáte ještě balzamikovou redukci, věřte, že vaše drahá polovička na tento lahodný pokrm nikdy nezapomene!

Na 2 porce potřebuješ:

Pyré:

  • ½ menšího květáku
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml mléka
  • Snítka tymiánu nebo rozmarýnu
  • sůl

Maso:

  • 1 – 2 ks kachních prsíček s kůží
  • Sůl, pepř

Balzamiková redukce:

  • 100 ml balzamikového octa
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 25 g másla

Na ozdobu:

  • Plátky květáku osmahnuté na másle
  • Plátky čerstvých ředkviček
Postup:

Květák omyj a uvař do měkka ve vývaru a mléku. Trvá to asi jen 15 minutek. Vyndej bylinku a vhoď ji, svůj úkol již splnila. Větší část tekutiny si slij do misky a zbytek rozmixuj tyčovým mixérem. Pokud bude pyré moc husté, nařeď ho slitou tekutinou. Osol a uchovej na teplém místě.

Do menšího rendlíku dej vařit balzamikový ocet s cukrem a svař na polovinu, trvá to asi 10 minut na středním ohni. Poté sundej z plotny a vmíchej vychlazené máslo. To omáčku pěkně zjemní a zahustí.

Zapni si troubu na 200 stupňů. Kachní prsa omyj a očisti. Na straně bez kůže je blána, kterou je třeba odstranit, vede „do středu“ prsa, tak se pokus tuto blánu odstranit celou, samozřejmě s velkou opatrností, aby prso zůstalo celé. Pokud máš ostrý nůž, do kůže udělej zářezy (asi 1 cm od sebe), ale není to nutné. Pozor, ať při tom neřízneš do masa. Osol a opepři z obou stran a polož na suchou studenou pánev. Plotnu rozpal na maximum a počkej, až se kůže osmaží dozlatova. Poté otoč, restuj 30 vteřin, otoč zpět na kůži a vlož do rozpálené trouby cca na 6 – 8 minut. Maso by mělo mít 54 – 56 stupňů (na medium). Je tedy dobré mít vpichový teploměr a teplotu si ohlídat. Maso vyndej z trouby, přesuň ho na talíř a nech chvíli odpočívat, postačí tři minutky. Pěkný video postup má zde Gordon Ramsay.

Na nahřátý talíř naaranžuj pyré, prso rozřízni podél na polovinu, polož na talíř řeznou stranou nahoru (můžeš dát obě dvě půlky), přidej omáčku a ozdob ředkvičkou a květákem. Inspiraci nalezneš ve fotografiích.

Dobrou chuť 🙂