Kakaový dort Pavlova

Vystaveno:

Můj narozeninový dort byl letos opravdu povedený 🙂 Protože je Martin dnes na moje narozky pryč, upekla jsem ho o týden dříve. A tak jsem si řekla, že vám ho aspoň můžu připravit na můj narozeninový den na blog. 🙂 Musím říct, že se po něm doma slehla zem, Pavlova prostě nikdy nezklame!

Potřebujete
  • 230 g bílků
  • 230 g cukru krupice
  • 120 g cukru moučka
  • špetka soli
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce kvalitního kakaa holandského typu
  • 800 ml 30-40% šlehačky
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
  • 140 g mandlového / burákového másla
  • Hrst lískových či jiných oříšků
  • Čokoláda a kakao na ozdobu
Postup

Misku, ve které budete šlehat bílky, a metly otřete ubrouskem s kapkou octa. Je potřeba vše 100% odmastit, aby se nám směs hezky vyšlehala. Moučkový cukr prosejte do misky společně se škrobem a nechte stranou.

Bílky vložte do odmaštěné mísy a přidejte špetku soli. Šlehejte je v mixéru pomocí balónové metly (nebo ručním šlehačem) nejdříve na nižší otáčky, které postupně zvyšujte až na nejvyšší stupeň. Až bílky zbělají, začněte po lžících přidávat cukr krupici, šlehejte přitom téměř na nejvyšší stupeň. Až zašleháte všechen cukr, je potřeba směs ještě cca 7–10 minut šlehat, dokud nebudou bílky hladké, bez stopy cukrových krystalů. Minutu před koncem šlehání přidejte vanilkové aroma. Poté jen stěrkou opatrně vmíchejte směs škrobu a cukru moučka. Nakonec ledabyle vmíchejte kakao tak, aby vám v bílkové směsi zanechalo „mramorování“.

Troubu rozpalte na 120 stupňů. Připravte si pečicí papír na plech a nakreslete na něj 2 stejně velká kolečka (5 cm od sebe) o průměru 20 – 23 cm. Pokud se vám kolečka nevejdou na jeden plech, bez obav použijte plechy dva. Sníh rozdělte na poloviny a lžící nebo stěrkou ho rozprostřete na nakreslená kola, dokonalost není u tohoto dortu vítána, ba naopak, nedokonalost je základem úspěchu. Vložte do trouby a snižte teplotu na 90 stupňů. Bílkové korpusy sušte 4,5 – 5 hodin. Musím ale podotknout, že záleží především na vaší troubě. Naprosto stěžejní informací při přípravě tohoto dezertu je troubu neotevírat! Pokud ji otevřete, pusinky spadnou a budou z nich jen placky. Až se pusinky budou zdát vysušené tak akorát (měly by vypadat křupavě na povrchu a měkce uvnitř – nebojte, napotřetí už budete přesně vědět), vypněte troubu a nechte je dojít. Opět ji neotevírejte. Až po hodině ji lehce pootevřete a počkejte, až bude mít pokojovou teplotu. Pokud jsou korpusy správně upečené, půjdou krásně sundat z pečicího papíru. Ze zkušenosti platí, že je lepší Pavlovu lehce přesušit, než nedosušit, proto ji tam nechte klidně těch 5 hodin.

Mezitím si připravte šlehačku. Myslím, že u tohoto receptu není třeba ji doslazovat, záleží ale na vaší chuti. Misku a metlu vložte do lednice nebo do mrazáku na 5–10 minut. Vychlazenou šlehačku nalijte do ledové mísy, přidejte vanilkovou esenci a šlehejte do hustší konzistence. Dejte pozor, ať šlehačku nepřešleháte, abyste z ní neměli máslo. 🙂

Až budou korpusy vystydlé, první opatrně přemístěte na dortový stojan či plochý talíř. Opatrně ho poklaďte ořechovým máslem tak, aby občas po straně vykouklo. Na máslo navrstvěte polovinu šlehačky a přidejte nasekané ořechy. Opatrně přikryjte druhou plackou a pokračujte stejným způsobem. Ozdobte čokoládou nalámanou na různě velké kousky (já jsem ještě použila jedlé zlato, ale není to potřeba samozřejmě :-)).

Při servírování ho můžete posypat kakaem pro efekt.

 

 Tento recept vznikl ve spolupráci s Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-) 

A pokud chceš vědět jaké spotřebiče mam já klikni sem 

Dobrou chuť 🙂