Podzim, chladno, sychravo… Neznám lepší čas na kaštanový cheesecake! Nezapomeňte použít ty nejkvalitnější ingredience, jako je přírodní vanilkové aroma nebo lusk, crème fraîche a pravé máslové sušenky s vysokým obsahem másla.
Na formu 20 – 25 cm
- 300 g máslových sušenek
- 80 g pekanových ořechů
- 100 g másla
- Půl lžičky vanilkového extraktu
- 550 g cream cheese
- 180 g crème fraîche
- 3 vejce
- 3 žloutky
- 140 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového aroma
- 170 g kaštanového pyré
- 250 g vařených kaštanů
Servírování:
- Ořechy
- Javorový sirup
- Crème fraîche
Postup
Sušenky a ořechy rozdrť najemno. Máslo rozehřej, kápni do něj půl lžičky vanilky a smíchej se sušenkovým základem. Napěchuj do formy (pokud máš menší formu, můžeš udělat okraje) a dej do lednice vychladit.
Troubu si zapni na 180 stupňů.
V míse robota pomocí K-metly mixuj krémový sýr dokud nebude hezky hladký, trvá to asi minutu. Přidávej jedno vejce po druhém a poté žloutky. Až bude směs spojená, přidej crème fraîche. Postupně začni přidávat cukr (asi na třikrát). Nakonec přidej pyré a najemno nasekané kaštany.
Formu s korpusem vyndej z lednice, nalij do ni směs a dej do trouby. Peč cca 1 hodinu a pokud by se po této době cheesecake ještě klepal uprostřed, vypni troubu, pootevři ji a nech ho tam 30 minut dojít.
Poté dort vyndej, nech zchladnout a sundej postranní část formy. Až vychladne, dej ho do lednice. Nejlépe chutná druhý den. Každý kousek na talířku ozdob smetanou, ořechy a lehce polij javorovým sirupem.
Pokud vás zaujaly talířky, které na první pohled vypadají jako papírové tácky, koupíte je v prodejně nebo na stránkách Butlers 🙂
TIP: Máslové sušenky se dají koupit snad jen v Lidlu co se supermarketů týče, ale úplně ty nejlepší prodávají v obchodě Marks and Spencer! Jsou bezkonkurenční.