Venku mráz = ideální čas na pořádnou poctivou polévku! O tenhle pórkový krém jste si řekli u mě na Instagramu, tak jsem neváhala a připravila ho znovu i s fotopostupem 🙂
Na 2 – 3 porce otřebujete
Na vývar
- 1 rajče
- 2 řapíky celeru
- 1 petržel
- Kousek petrželové natě
- 2 mrkve
- 1 cibule
- Sůl
Na polévku
- 1 větší pórek
- 1 větší mrkev
- 1 střední petržel
- 1 větší šalotka nebo půl cibule
- 2 řapíky celeru
- 2 menší stroužky česneku
- 50 g másla
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- Sůl, pepř
- 60 ml smetany min 30% (nemusí být)
- 600 – 700 ml zeleninového vývaru
Na ozdobu
- Hladkolistá petržel, dýňová semínka či jiné oříšky
- Pomeranč
Vývar
Dejte si vařit asi 850 ml vody. Zeleninu očistěte a rozkrojte na půlky. Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem (na sucho) a zeleninu opečte, aby místy byla hnědá – jako na obrázku. Poté vhoďte do vroucí vody, osolte a vařte 30 – 45 minut. Zeleninový vývar se může vařit naplno na rozdíl od vývarů masových.
Polévka
Pórek opláchněte a rozdělte na bílou část a zelenou část. Mrkev, řapík i petržel očistěte škrabkou a vše společně s bílou částí pórku nakrájejte na menší kousky (jako na obrázku). Cibuli oloupejte a nasekejte na stejně velké kusy jako je zelenina. Zelenou část pórku také nasekejte, ale ponechte ji prozatím stranou. Česnek oloupejte a nasekejte na plátky.
Ve větším hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte nasekanou mrkev, celer, bílou část pórku a petržel a restujte asi 4 minuty na středním plamenu. Poté přidejte cibuli a restujte ještě asi 3 minutky. Nakonec přidejte česnek, opékejte ještě minutu a podlijte vývarem. Hrnec přikryjte pokličkou a vařte na vyšší stupeň asi 5 – 7 minut, dokud nebude zelenina měkká. Opravdu to netrvá dlouho. Po této době přidejte zelenou část pórku a vařte přikryté ještě tak 3 minuty, dokud pórek nezměkne. Chce to hlídat, aby se nepřevařil, protože tím přichází o tu krásnou barvu. Osolte a lehce opepřete.
Polévku přelijte do mixéru a rozmixujte úplně do hladka. Použít můžete i tyčový mixér. Pokud chcete, nyní můžete přidat trochu smetany a ještě lehce vymixovat. Polévka bude mít díky vývaru plnou chuť, bude krásně hustá díky základu z kořenové zeleniny a bude mít krásnou svítivou barvičku, protože jsme zelenou část pórku přidali až nakonec 🙂 Nemusíte se bát, že by základ ze zeliny potlačil chuť pórku, naopak, perfektně ji doplní, protože chuť pórku je velmi výrazná 🙂
Na talíři polévku ozdobte podle své fantazie, výborná je také s máslovými krutony či zakápnutá pomerančovou šťávou.