Tak tohle jídlo bylo tak dobrý, že jsem si ho hned druhý den musela udělat znovu 🙂 Miluju salátové misky a tahle se řadí k mým úplně nejoblíbenějším 🙂
Na 2 misky
- 300 g krevet
- 1 lžíce mletého chilli
- 2 lžičky mleté červené papriky
- 1 lžička římského kmínu
- ½ lžičky mletého sušeného česneku
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g nakládané kukuřice
- 200 g cherry rajčátek
- 2 šálky oblíbené rýže (jasmínová, červená – různé druhy)
- 2 avokáda
- Limetka
Zálivka
- 300 g řeckého jogurtu (10 % tuku)
- 1 avokádo
- hrst koriandru
- 1 stroužek česneku
- Šťáva z poloviny limety
- Sůl, pepř
Postup
Krevety zbavte střívek pomocí malého nožíku, kterým krevetu ze strany, kde je viditelné střívko, opatrně rozříznete a střívko vytáhnete. Můžete to udělat prsty, já to dělám většinou pinzetou.
Rýži uvařte podle návodu na obalu. Já jsem tentokrát měla směs jasmínové, červené a černé rýže a byla to fakt bomba! Rajčátka pokrájejte na poloviny. Avokádo rozkrojte a zbavte se pecky. Pomocí lžíce ho podeberte ze šlupky a nakrájejte třeba na plátky. Pro jistotu ho zakápněte šťávou z limety, aby nezhnědlo.
Na dip smíchejte jogurt, avokádo, koriandr, šťávu z limety a česnek v míse. Tyčovým mixérem nebo ve food procesoru vše rozmixujte a nakonec dochuťte solí a pepřem.
Koření smíchejte v misce s olivovým olejem a poté přidejte krevety. Promíchejte a vložte je na rozpálenou pánev. Stačí jen 2 – 3 minuty z každé strany.
Na dno misky připravte rýži, kolem dokola naskládejte krevety, kukuřici, rajčátka, avokádo a doprostřed dip. Nakonec ozdobte koriandrem a máte hotovo.