Kynutá bábovka s kakaem

Vystaveno:

Tuhle bábovku jsme doma vůbec nikdy nedělali. Až když se mamka podruhý vdala a já měla „další babičku“, měla jsem možnost tuhle její bábovku okusit. Od tý doby to byl můj nejoblíbenější dezert, který připravovala.

Potřebujete
  • 30 g droždí
  • 120 g moučkového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 ml vlažného mléka
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 80 g rozpuštěného másla

Náplň (měli byste mít min. 200 g směsi)

Postup

V míse rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, menší lžíci mouky a promíchejte. Přilijte 40 ml vlahého mléka a připravte těstíčko. Nyní nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.

Zbylou mouku prosejte do mísy společně s cukrem. Doprostřed udělejte důlek a přidejte kvásek, žloutky a vanilku. Kolem dokola podél stěny mísy udělejte žlábek a sem nasypte sůl. Nyní začněte od prostředka vidličkou zakvedlávat moučnou směs. Pokud máte mixér, použijte hák a začněte na nižší otáčky zadělávat. Přilévejte nejdříve mléko a poté začněte to začněte střídat s máslem. Zadělávejte těsto, dokud nebude perfektně hladké. Těsto přikryjte utěrkou a v míse ho nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Až bude těsto krásně vykynuté, na vále ho rozválejte na plát silný asi 1 cm. Plát by měl být v šíři takové, abyste ho stočili do vaší formy na bábovku a pohodlně oba konce spojili.

Plát potřete rozpuštěným máslem a bohatě zasypte kakaem smíchaným s moučkovým cukrem. Pokud máte doma 75% čokoládu, přidejte ji klidně také 🙂 Nakonec to celé opět zastříkněte rozpuštěným máslíčkem. Budoucí bábovku opatrně a pevně srolujte do pomyslné rolády.

Formu důkladně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Roládu opatrně přendejte do formy a konce spojte co nejpevněji. Nechte kynout na teplém místě asi 20 minut a poté pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů. Zda je hotová poznáte pomocí špejle, která by měla být po vytažení čistá – myšleno čistá od těsta, od čokolády špinavá bude vždy 🙂 Hotovou bábovku vyndejte z trouby, počkejte 5 – 7 minut a vyklopte ji na široký talíř / prkénko. Po vychladnutí ji posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Dobrou chuť 🙂