Kynutý koláč s borůvkami

Vystaveno:

Po delší době tu máme recept a není tu pro nic za nic. Rozhodla jsem se s vámi totiž sdílet recept na nejoblíbenější koláč z 1. kuchařky, abych tak podpořila akci „KOLÁČ PRO HOSPIC“. Tato akce se koná každoročně již od roku 2001 a je určená na podporu hospicové péče. Pokud jste někdy pečovali o nemocné prarodiče / praprarodiče, víte, jak těžké to může být. A to nejen fyzicky, ale i psychicky. Diecézní charita Brno má v tomto oboru 25 let zkušeností a dělá maximum, aby pomáhala co nejvíce lidem. Aby mohli své služby i nadále zlepšovat, budou moc rádi za každý váš příspěvek. Zde naleznete odkaz na sbírku, budu ráda, když ho se vzpomínkou na vaše zesnulé blízké podpoříte. Děkuju vám všem.

Potřebujete

Těsto

  • 310 g hladké mouky
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 2 žloutky
  • 100 g másla + na vymazání plechu
  • 15 g droždí
  • 40 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli

Ovoce

Drobenka

Muscovado je přírodní třtinový cukr. Říká se mu také vlhký cukr, a to díky vyššímu obsahu melasy, díky které je i nahnědlý. Krásně voní po třtinové šťávě. Já ho kupuji v prodejnách Marks and Spencer, kde ho mají ve světlé verzi (tu používám v tomto receptu) a v tmavé verzi, která se hodí například do čokoládových dezertů.

Postup

Mléko ohřejte v kastrůlku tak, aby bylo jen vlažné. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout.

Droždí rozdrobte do hrníčku, přidejte lžičku cukru a rozmíchejte do hladkého těstíčka. Zalijte polovinou vlažného mléka, přidejte lžičku mouky, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.

Mouku prosejte přes jemné síto do velké mísy či do mísy robota. Přidejte špetku soli, semínka z vanilkového lusku, zbytek cukru a doprostřed přidejte žloutky. Nakonec přilijte kvásek, mléko a máslo. Nyní začněte těsto zpracovávat. Ručně je to ideální pomocí vařečky, kdy těsto podebíráte směrem k sobě. Je potřeba ho zadělávat alespoň 15 minut. Při zpracování v robotu použijte nástavec hák a na střední stupeň zadělejte hladké těsto. Bude to trvat asi 10 minut. Správně zadělané těsto by nemělo lepit.

Hotové těsto poprašte trochou mouky a přikryjte čistou utěrkou. Nyní ho nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. V závislosti na teplotě to bude trvat kolem jedné hodiny. Ideální teplota na kynutí je 30 stupňů.

Borůvky smíchejte s cukrem a vanilkou. Chlazené máslo smíchejte s moukou, vanilkou a cukrem v míse a konečky prstů svižně vytvořte drobenku.

Až bude těsto vykynuté, přendejte ho na vál a pomocí válečku vyválejte na plát o velikosti plechu. Opatrně těsto přendejte na plech vymazaný máslem a rukama ho dotvarujte tak, aby vznikly okraje. Na těsto navrstvěte borůvky a nahoru poté drobenku. Troubu zapněte na 170 stupňů. Nyní nechte těsto ještě 15 minut kynout a poté vložte do trouby. Pečte asi 30 minut, dokud nebudou okraje krásně zlatohnědé.

Dobrou chuť 🙂