Tato letní polévka chutná výborně studená i horká, záleží na vaší chuti. Ráda do ní přidávám kajenský pepř nebo madráské kari, dodá polévce další úroveň chuti. Nejraději ji připravují Francouzi a to je jen důkaz toho, že stojí za vyzkoušení!
Na 3 – 4 porce
- 500 – 600 g cuket (malých nebo středních)
- 300 – 400 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 větší cibule
- 1 stroužek česneku
- Olivový nebo slunečnicový olej
- 150 – 200 ml 30% – 40% smetany
- Sůl, pepř
- Volitelné: madráské kari (1 lžička) nebo kajenský pepř (1/4 lžičky)
- Na ozdobu: výhonky, mikro bylinky či jedlé květy
Postup
Cukety zbavte konců a nakrájejte na větší kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na slabé plátky.
V hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a smažte asi minutu. Poté přidejte cukety, česnek, případně kari / kajenský pepř a za občasného míchání restujte asi 5 minut tak, aby zelenina moc nechytla barvu.
Přidejte vývar, špetku soli a vařte cca 15 minut, dokud nebude cuketa měkká tak akorát. Obsah hrnce přesuňte do mixéru a rozmixujte, můžete použít i tyčový mixér. Šlehejte do krémové konzistence. Smetanu je možné vynechat, pokud ji používáte, přilijte ji do polévky a ještě asi minutu mixujte. Polévku dochuťte solí a pepřem.