Máslové levandulové sušenky jsou nedílnou součástí našeho vánočního cukroví. Začala jsem je péct, když jsem se v obchodě naštvala, že všechny rádoby máslové sušenky mají téměř nulový obsah másla a jejich chuť je příšerná. Přitom je to tak jednoduché!
Na 50 ks
- 250 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 250 g hladké mouky
- 2 žloutky
- semínka z jednoho vanilkového lusku
- lžíce sušené jedlé levandule
- špetka soli
- embosovaný váleček / razítka / vykrajovátka
Postup
Mouku a cukr prosejeme na vál, přidáme na plátky nakrájené máslo a žloutky. Na směs nasypte levanduli, sůl a semínka z vanilkového lusku. Špičkami prstů zpracujte těsto do pomyslné drobenky a poté ho spojte pomocí hrany dlaně. Vytvořte kouli a zabalte ji do dvou vrstev potravinové fólie. Takto připravené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc.
Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte plát silný asi 5 mm. Pokud máte embosovaný váleček nebo razítko, štětcem do mezer naneste hladkou mouku a mírným tlakem přejeďte po těstě, v případě razítka lehce otiskněte do těsta. Vykrajovátkem poté vykrájejte a pečte na plechu vyloženém pečícím papírem dorůžova.
RADY: Těsto bude potřeba hodně podsypávat moukou, nicméně základní pravidlo je pracovat rychle. Pokud máte malý vál, raději si těsto rozdělte na menší kusy a z lednice vyndávejte postupně.