Levandulové sušenky

Vystaveno:

Máslové levandulové sušenky jsou nedílnou součástí našeho vánočního cukroví. Začala jsem je péct, když jsem se v obchodě naštvala, že všechny rádoby máslové sušenky mají téměř nulový obsah másla a jejich chuť je příšerná. Přitom je to tak jednoduché!

Na 50 ks
  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • semínka z jednoho vanilkového lusku
  • lžíce sušené jedlé levandule
  • špetka soli
  • embosovaný váleček / razítka / vykrajovátka
Postup

Mouku a cukr prosejeme na vál, přidáme na plátky nakrájené máslo a žloutky. Na směs nasypte levanduli, sůl a semínka z vanilkového lusku. Špičkami prstů zpracujte těsto do pomyslné drobenky a poté ho spojte pomocí hrany dlaně. Vytvořte kouli a zabalte ji do dvou vrstev potravinové fólie. Takto připravené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc.

Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte plát silný asi 5 mm. Pokud máte embosovaný váleček nebo razítko, štětcem do mezer naneste hladkou mouku a mírným tlakem přejeďte po těstě, v případě razítka lehce otiskněte do těsta. Vykrajovátkem poté vykrájejte a pečte na plechu vyloženém pečícím papírem dorůžova.

 

RADY: Těsto bude potřeba hodně podsypávat moukou, nicméně základní pravidlo je pracovat rychle. Pokud máte malý vál, raději si těsto rozdělte na menší kusy a z lednice vyndávejte postupně.

Dobrou chuť 🙂