Lindor dort

Vystaveno:

1.Máj, lásky čas ❤ Když mě oslovil Lindt, abych upekla nějaký romantický čoko dort, neváhala jsem ani minutu. Lindor kuličky zbožňuju! Dávám si je za odměnu a snažím si je nejvíc vychutnat. Zkrátka „můj moment, můj Lindor“ ❤

Na 2 formy 15 – 19 cm
  • 375 g hladké mouky
  • 180 g kakaa holandského typu
  • 500 g cukru dark muscovado*
  • 360 g podmáslí
  • 165 g rozpuštěného másla
  • 3 velká vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu / semínka z jednoho vanilkového lusku
  • 300 ml vařící vody
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli

Krém

  • 300 g másla
  • 300 g mascarpone
  • 200 g burákového másla
  • Pudrový cukr podle chuťi

Na ozdobu

  • Lindor kuličky (příchuť dle vašeho výběru)
  • Mleté pekanové / vlašské ořechy
  • 100 g 70 – 85% čokolády Lindt

 

*Postačí samozřejmě i třtinový, ale pokud máte možnost koupit tmavé muscovado, vyzkoušejte to. Má hodně melasy a dodá dortu příjemný karamelový nádech

Korpus

Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Dvě menší formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Nejdříve si vystřihněte kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihněte 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhejte do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezměte tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepte na vnitřní stranu formy. Nastříhané části vám dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dejte kolečko, které si ještě pro jistotu ze spodní strany namažte máslem, aby na dně dobře drželo.

Suché ingredience (mouka, kakao, prášek do pečiva, jedlá soda, sůl) smíchejte v míse a metličkou promíchejte, dokud se barva nesjednotí. Můžete použít i kuchyňský robot a K-metlu.

Nyní přidejte podmáslí, rozkvedlaná vejce, vanilku a mixujte na střední otáčky (ručním mixérem nebo K-metlou). Poté tenkým pramínkem přilévejte rozpuštěné zchladlé máslo a mixujte na střední otáčky, dokud nebude směs homogenní. Nakonec na nižší otáčky vmíchejte vařící vodu. Nebojte se, že je těsto hodně tekuté. Právě to způsobí, že korpus bude tak krásně vláčný a vlhký.

Takto připravenou směs nalijte do dvou forem (já si to vždy raději odvážím, abych měla v každé formě stejné množství těsta) a dejte péct cca na 60 minut do středu trouby. Nenechávejte je ale v troubě zbytečně déle, než je třeba, aby se piškot nevysušil. Zda je korpus hotový poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá. Korpusy nechte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat korpusy odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem.

 

Krém z burákového másla

Máslo i mascarpone si vyndejte z lednice alespoň hodinu před přípravou krému, musí mít opravdu pokojovou teplotu skrz na skrz. Máslo šlehejte samotné asi 15 – 20 minut. Po této době bude krásně našlehané, světlé a bude lahodně vonět. Nyní po lžících přidávejte mascarpone. Vždy počkejte, dokud se mascarpone nespojí s máslem a až poté přidejte další lžíci. Mezitím do krému kápněte přírodní vanilkový extrakt. Poté po dvou lžících přidávejte burákové máslo. Nakonec prosejte pudrový cukr podle chuti a promíchejte. Pokud bude krém tekutější, přikryjte ho fólií a dejte na 20 min do lednice.

 

Kompletace

Korpusy podélně rozřízněte (případné vypouklé vršky seřízněte do rovna) a promažte postupně krémem. Já jsem na krém vždy ještě položila tři rozmáčklé Lindor kuličky a posypala je pekanovými ořechy. Nakonec dort zahlaďte kolem dokola a dejte ztuhnout do lednice na 30 – 60 minut.

Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a počkejte až trochu zchladne (přitom ji promíchávejte stěrkou). Čokoládu nalijte doprostřed chladného dortu a stěrkou nebo lžící čokoládu opatrně hrňte přes kraje. Čokolády nepouštějte přes hranu zbytečně moc, aby nestekla až úplně dolů. Hned, jak budete mít hotovo, dejte dort alespoň na 15 minut do lednice.

Zbytek krému si připravte do zdobícího pytlíku s ozdobnou trezírovací špičkou a na ztuhlou čokoládu nastříkejte kolem dokola „bobečky krému“. Na každý bobeček umístěte lahodnou kuličku Lindor a dejte opět zatuhnout do lednice.

Dobrou chuť 🙂