Marokánky

Vystaveno:

Marokánky předchází šílená pověst a já se ji snažím vyvracet. Pokud použijete kvalitní suroviny, rozhodně si je zamilujete taky. Veselé Vánoce vám přeji 🙂

Potřebujete
  • 250 ml 30 – 40% smetany
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 5 lžic cukru krupice
  • Semínka z 1 vanilkového lusku / 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu
  • 50 g másla
  • ořechy, mandle, rozinky, sušené proslazené ovoce
Postup

Smetanu, mouku a cukr smíchejte ve větším hrnci a na středním plameni míchejte do zhoustnutí. Poté přidejte máslo, promíchejte, a až bude směs homogenní, zahustěte nasekanými ořechy a ovocem pokrájeným na menší kousky. Jaké ovoce a ořechy použijete, nechávám na vás. Já mám ráda klasiku v podobě mandlí, vlašských a lískových ořechů v kombinaci s rozinkami. Letos jsem udělala výjimku a přidala jsem také pár pistácií, makadamových a pekanových ořechů. Chuť jsem doladila i brusinkami, borůvkami a višněmi.

Množství jsem neuváděla, záleží na „savosti“ ořechů a ovoce. Nicméně budete potřebovat asi 350 g vámi zvoleného mixu. Směs by měla být hustá tak, aby držela na lžičce a nestékala.

Troubu rozehřejte na 180 stupňů, plech vytřete máslem a vysypte hrubou moukou (nepoužívejte pečicí papír, marokánky se na něj šíleně lepí a pak nejdou sundat). Pomocí dvou lžiček tvarujte malé hromádky asi s 3cm odstupy (směs se ještě rozteče, proto nedělejte úplně placičky a dodržujte mezery).

Pečte asi 15 minut do růžové barvy. Že jsou hotové poznáme tak, že oříšky začnou trošku zlátnout. Marokánky vyndejte z trouby, nechte zchladnout a sundejte z plechu. Po úplném vychladnutí je máčejte v 75% čokoládě. Tu rozpusťte ve vodní lázni a dejte pozor, aby se vám v ní nesrazila vodní pára (miska musí perfektně sedět na hrnci). Pro efekt můžete marokánky posypat drcenými pistáciemi než čokoláda zaschne.

 

PS: Prosím, (nejen) na cukroví nepoužívejte nekvalitní suroviny. Patří mezi ně hlavně HERA (složení ani nechtějte vidět, je to příšerné) – místo ní používejte vždy jen pravé máslo, dále umělé vanilkové aroma – to je chemicky vytvořené a s vanilkou nemá nic společného. Místo toho si kupte pár vanilkových lusků a doma si pak vytvořte domácí vanilkový extrakt (recept mám ve své kuchařce) a v neposlední řadě nepoužívejte čokoládu na vaření, protože nikdy nedosáhnete kvalitního výsledku. Čokoláda na vaření obsahuje různé rostlinné tuky, jako třeba palmový tuk, které v čokoládě nemají co dělat. Tuto čokoládu když rozpustíte ve vodní lázni, tak vám nevznikne krásně tekutá, lesklá hmota jako u 70% čokolády, ale matná, sladká kejda bez chuti.

 

Veselé Vánoce! 🙂

Dobrou chuť 🙂
Štítky: , ,