Mrkvový dort s karamelem a ovocem

Vystaveno:

Není vláčnějšího dortu než mrkvového. Mrkev korpus nejen osladí, ale také mu dodá neuvěřitelnou vláčnost a šmrnc.

Potřebujete

Na korpus:

  • 100 g vlašských ořechů (namletých najemno)
  • 330 – 350 g najemno nastrouhané mrkve
  • 260 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku
  • 0,5 lžičky soli
  • 1 – 2 lžičky skořice (podle chuti)
  • 4 velká vejce (200 g)
  • 310 g světlého muscovado cukru (postačí i krupice)
  • 240 ml rozpuštěného másla
  • 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu / vanilkové pasty / semínka z jednoho vanilkového lusku

Na krém:

Mléčný karamel:

  • 245 ml smetany (ideálně 40%, ale postačí 31%)
  • 220 g cukru krupice
  • 6 lžic vody
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu

Na dozdobení:

  • Čerstvé ovoce, máta
Postup

Korpus

Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. 2 menší formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Možná to zní zvláštně, ale já to tak dělám. Kdybych formu vysypala moukou, korpus bude mít na sobě moučnou krustu a to nemám moc ráda. Nejdříve si vystřihnu kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihnu 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhám do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezmu tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepím na vnitřní stranu formy. Nastříhané části mi dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dám kolečko, které jsem si ještě pro jistotu ze spodní strany namazala máslem, aby mi na dně dobře drželo.

V jedné míse smíchejte mouku, sodu, kypřící prášek, sůl, skořici a nechte stranou. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu (K – nástavec), poté asi natřikrát zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 7 minut. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že nestékají z vařečky a barva bude světlounce hnědá. Poté pomalu přilévejte máslo, vanilku a na nejnižší otáčky opatrně mouku. Nakonec přidejte ořechy a mrkev a ručně promíchejte.

Takto hotové těsto nalijte do forem a dejte péct do vyhřáté trouby na 25 – 30 minut.

Zda je korpus hotový poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá. Korpus nechte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat ho odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem.

 

Mléčný karamel

Smetanu si v kastrůlku ohřejte s vanilkovým extraktem na nízkém plamenu. Dejte stranou. Do dalšího kastrůlku si nasypte cukr a vodu a na vysokém plamenu přiveďte k varu (směsí ani trochu nehýbejte). Nechte vařit, dokud nedosáhnete jantarového karamelu (pozor, aby karamel nezhořkl, pozorně ho pozorujte s hned jak zezlátne ho sundejte z ohně). Do karamelu přilévejte ohřátou smetanu (pozor, bude to prskat a syčet) a energicky míchejte metlou.

 

Krém

Máslo pokojové teploty šlehejte samotné asi 7 minut. Po této době bude krásně našlehané, světlé a bude lahodně vonět. Nyní po lžících přidávejte mascarpone. Vždy počkejte, dokud se mascarpone nespojí s máslem a až poté přidejte další lžíci. Mezitím do krému kápněte vanilkový extrakt. Nakonec prosejte pudrový cukr podle chuti a promíchejte.

 

Kompletace

Korpusy podélně rozřízněte a promažte postupně krémem. Každý korpus můžete pomazat i karamelem, ale není to nutné. Nakonec dort zahlaďte kolem dokola a dejte ztuhnout do lednice. Po 30 minutách ho přelijte karamelem, poklaďte ovocem a máte hotovo!

Dobrou chuť 🙂
Štítky: ,