Na tomto tradičním thajském salátu vás překvapí neskutečná čerstvost a svěžest! Určitě se vyplatí zajet si do asijské speciálky a nakoupit si tradiční suroviny. Krásné talíře z Butlers už jenom doladí tu pravou atmosféru 🙂
Na 3-4 porce potřebuješ
- 2 x 150 g vepřové kotlety (steaky vysoké min. 2 cm)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 4 lžíce šťávy z limety
- 4 lžíce opražené mleté rýže
- 2 lžíce sušeného chilli
- 8 – 10 thajských šalotek
- 3 – 4 lžíce najemno nakrájeného dlouhého (mexického) koriandru
- Velká hrst máty
- 3 jarní cibulky nakrájené na plátky
- 4 thajské lilky (volitelné)
Ingredience na dokončení:
- Opražená mletá rýže
- Zelí
- Zakroucené fazolky
- Vietnamská máta (volitelné)
- Lepkavá rýže (nemusí být)
Postup
Sušené chilli vločky nasucho opraž na pánvi. Trvá to opravdu jen chviličku a pozor, bude to trošku štípat do očí a v krku 🙂
Maso posyp malým množstvím sušeného chilli a cca 20 minut marinuj ve 3 lžících rybí omáčky. Ogriluj na rozpáleném grilu na 200 stupňů do vnitřní teploty 65 stupňů a nech odpočinout.
Mezitím si připrav zálivku. Promíchej rybí omáčku, šťávu z limety, opraženou rýži a chilli – množství podle chuti (já jsem dala jednu a půl lžíce). Zálivka by měla být ostrá, slaná a voňavá.
Ve větší misce promíchej nasekané bylinky (máta, koriandr, jarní cibulka), šalotku nakrájenou na půl plátky a lilek nakrájený natenko. Maso nafilíruj – nakrájej na tenké plátky a přidej do mísy. Velmi opatrně přilij zálivku a zlehka promíchej všechny přísady tak, aby se bylinky nepomačkaly.
K salátu se dá podávat i lepkavá rýže. Tu si Thajci rukama vytvarují do kuličky a namáčí ji v zálivce. Lepkavá rýže se nazývá sticky nebo glutinous rice a dá se koupit v Sapě nebo v asijských speciálkách. Já jezdím v Praze do obchodu na Francouzské 77.
Salát naservíruj na talíř, posyp opraženou mletou rýží a ke straně polož čerstvou zeleninu. Ta se k salátu tradičně přikusuje, protože zmírňuje pálivost 🙂
TIP: Opraženou mletou rýži si snadno připravíš doma! Hrst rýže (glutinous, basmati, jasmínová..) nasucho opraž na pánvi dohněda a rozmixuj v robotu. Je skvělá na posypání salátů nebo třeba ranní ovesné kaše 🙂
Zajímavost: Nam tok znamená v překladu vodopád. Název je spojen se šťávou, která zůstává v mase. Místo vepřového můžeš použít i hovězí. Třeba pupek nebo bůček. Ten po ugrilování krájej přes vlas, aby se maso dobře kousalo.