Nam Tok – Ostrý salát z grilovaného vepřového

Vystaveno:

Na tomto tradičním thajském salátu vás překvapí neskutečná čerstvost a svěžest! Určitě se vyplatí zajet si do asijské speciálky a nakoupit si tradiční suroviny. Krásné talíře z Butlers už jenom doladí tu pravou atmosféru 🙂

Na 3-4 porce potřebuješ
  • 2 x 150 g vepřové kotlety (steaky vysoké min. 2 cm)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 4 lžíce šťávy z limety
  • 4 lžíce opražené mleté rýže
  • 2 lžíce sušeného chilli
  • 8 – 10 thajských šalotek
  • 3 – 4 lžíce najemno nakrájeného dlouhého (mexického) koriandru
  • Velká hrst máty
  • 3 jarní cibulky nakrájené na plátky
  • 4 thajské lilky (volitelné)

Ingredience na dokončení:

  • Opražená mletá rýže
  • Zelí
  • Zakroucené fazolky
  • Vietnamská máta (volitelné)
  • Lepkavá rýže (nemusí být)
Postup

Sušené chilli vločky nasucho opraž na pánvi. Trvá to opravdu jen chviličku a pozor, bude to trošku štípat do očí a v krku 🙂

Maso posyp malým množstvím sušeného chilli a cca 20 minut marinuj ve 3 lžících rybí omáčky.  Ogriluj na rozpáleném grilu na 200 stupňů do vnitřní teploty 65 stupňů a nech odpočinout.

Mezitím si připrav zálivku. Promíchej rybí omáčku, šťávu z limety, opraženou rýži a chilli – množství podle chuti (já jsem dala jednu a půl lžíce). Zálivka by měla být ostrá, slaná a voňavá.

Ve větší misce promíchej nasekané bylinky (máta, koriandr, jarní cibulka), šalotku nakrájenou na půl plátky a lilek nakrájený natenko. Maso nafilíruj – nakrájej na tenké plátky a přidej do mísy. Velmi opatrně přilij zálivku a zlehka promíchej všechny přísady tak, aby se bylinky nepomačkaly.

K salátu se dá podávat i lepkavá rýže. Tu si Thajci rukama vytvarují do kuličky a namáčí ji v zálivce. Lepkavá rýže se nazývá sticky nebo glutinous rice a dá se koupit v Sapě nebo v asijských speciálkách. Já jezdím v Praze do obchodu na Francouzské 77.

Salát naservíruj na talíř, posyp opraženou mletou rýží a ke straně polož čerstvou zeleninu. Ta se k salátu tradičně přikusuje, protože zmírňuje pálivost 🙂

 

TIP: Opraženou mletou rýži si snadno připravíš doma! Hrst rýže (glutinous, basmati, jasmínová..) nasucho opraž na pánvi dohněda a rozmixuj v robotu. Je skvělá na posypání salátů nebo třeba ranní ovesné kaše 🙂

Zajímavost: Nam tok znamená v překladu vodopád. Název je spojen se šťávou, která zůstává v mase. Místo vepřového můžeš použít i hovězí. Třeba pupek nebo bůček. Ten po ugrilování krájej přes vlas, aby se maso dobře kousalo.

Dobrou chuť 🙂