Obrácený koláč s pomeranči

Vystaveno:

Jeden z vůbec nejsvěžejších koláčů, který jsem kdy upekla! Citrusy a mák jdou perfektně k sobě a díky jogurtu se vám tenhle koláč nebude vůbec zdát suchý! Dejte mi do komentářů vědět jak doma chutnal 🙂

Na formu 24 – 28 cm potřebujete
  • 2 krvavé pomeranče
  • 1 grep
  • 1 mandarinka (či jiná kombinace citrusů)
  • 30 ml vody
  • 50 g cukru krupice

Korpus

  • 380 g hladké mouky
  • 300 g cukru muscovado (nebo třtinového)
  • 6 velkých vajec (300 g)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 lžíce celého máku
  • Lžička soli
  • 120 g másla
  • Strouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 480 g řeckého tučného jogurtu (10 % tuku)
  • 50 ml pomerančové šťávy (čerstvě vymačkané)
Postup

Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Vystřihněte si kolečko, nalepte ho na dno vymazané máslem. Následně vystřihněte proužky vysoké jako forma a nalepte je na boční stranu formy.

Pomeranče řádně omyjte pod teplou vodou a nakrájejte na silnější plátky (asi 0,5 cm). Cukr s vodou svařte na konzistenci sirupu (ideálně do teploty cca 119 stupňů) a jednu polovinu vlijte do připravené formy. Do cukrového sirupu vložte citrusy, které poté zalijte zbytkem sirupu. Formu pro jistotu zespoda obalte dvojitou dávkou alobalu, protože sirup má tendenci vytékat z formy. Nechte stranou a připravte si těsto.

V jedné míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, mák a sůl. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. V míse robota smíchejte vejce, cukr, kůru a šťávu z pomeranče a mixujte asi 10 minut do světlé pěny (balónová metla) – samozřejmě můžete použít i ruční mixér. Až bude pěna krásně nadýchaná, přidávejte po lžících jogurt. Šlehejte na střední stupeň. Poté přidejte moučnou směs a jen na nízký stupeň ji zašlehejte. Nakonec tenkým pramínkem přilévejte zchladlé máslo.

Do formy s citrusy nalijte připravené těsto a dejte péct na 180 stupňů (horkovzduch 170 stupňů). Pečte asi 40 minut – ale vždy se řiďte především vaší troubou a propečeností uvnitř korpusu. Zkontrolujte propečení špejlí – nicméně ta bude vždy trochu vlhká díky přítomnosti velkého množství jogurtu. Až bude koláč hotový, vyndejte ho a počkejte asi 20 minut. Po této době formu rozevřete, opatrně odstraňte pečící papír ze stran a koláč přikryjte talířem. Nyní koláč otočte tak, aby byl talíř dole. Opatrně sundejte spodní část pečící formy a s pečícím papírem, který bude přilepený na citrusech ještě pár minut počkejte.

Servírujte se zakysanou smetanou nebo s lemon curd. Koláč je skvělý i samotný, vyniká totiž svou vláčností 🙂

Dobrou chuť 🙂