Jeden z vůbec nejsvěžejších koláčů, který jsem kdy upekla! Citrusy a mák jdou perfektně k sobě a díky jogurtu se vám tenhle koláč nebude vůbec zdát suchý! Dejte mi do komentářů vědět jak doma chutnal 🙂
Na formu 24 – 28 cm potřebujete
- 2 krvavé pomeranče
- 1 grep
- 1 mandarinka (či jiná kombinace citrusů)
- 30 ml vody
- 50 g cukru krupice
Korpus
- 380 g hladké mouky
- 300 g cukru muscovado (nebo třtinového)
- 6 velkých vajec (300 g)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 lžíce celého máku
- Lžička soli
- 120 g másla
- Strouhaná kůra z 1 pomeranče
- 480 g řeckého tučného jogurtu (10 % tuku)
- 50 ml pomerančové šťávy (čerstvě vymačkané)
Postup
Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Vystřihněte si kolečko, nalepte ho na dno vymazané máslem. Následně vystřihněte proužky vysoké jako forma a nalepte je na boční stranu formy.
Pomeranče řádně omyjte pod teplou vodou a nakrájejte na silnější plátky (asi 0,5 cm). Cukr s vodou svařte na konzistenci sirupu (ideálně do teploty cca 119 stupňů) a jednu polovinu vlijte do připravené formy. Do cukrového sirupu vložte citrusy, které poté zalijte zbytkem sirupu. Formu pro jistotu zespoda obalte dvojitou dávkou alobalu, protože sirup má tendenci vytékat z formy. Nechte stranou a připravte si těsto.
V jedné míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, mák a sůl. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. V míse robota smíchejte vejce, cukr, kůru a šťávu z pomeranče a mixujte asi 10 minut do světlé pěny (balónová metla) – samozřejmě můžete použít i ruční mixér. Až bude pěna krásně nadýchaná, přidávejte po lžících jogurt. Šlehejte na střední stupeň. Poté přidejte moučnou směs a jen na nízký stupeň ji zašlehejte. Nakonec tenkým pramínkem přilévejte zchladlé máslo.
Do formy s citrusy nalijte připravené těsto a dejte péct na 180 stupňů (horkovzduch 170 stupňů). Pečte asi 40 minut – ale vždy se řiďte především vaší troubou a propečeností uvnitř korpusu. Zkontrolujte propečení špejlí – nicméně ta bude vždy trochu vlhká díky přítomnosti velkého množství jogurtu. Až bude koláč hotový, vyndejte ho a počkejte asi 20 minut. Po této době formu rozevřete, opatrně odstraňte pečící papír ze stran a koláč přikryjte talířem. Nyní koláč otočte tak, aby byl talíř dole. Opatrně sundejte spodní část pečící formy a s pečícím papírem, který bude přilepený na citrusech ještě pár minut počkejte.
Servírujte se zakysanou smetanou nebo s lemon curd. Koláč je skvělý i samotný, vyniká totiž svou vláčností 🙂