Vynález století! Okurková limonáda je jedna z vůbec nejvíc osvěžujících limonád, které znám! Nebojte se ji vyzkoušet, je vážně pecková!
Na 4 – 4,5 l limonády
- 4 ks salátové okurky
- Šťáva ze 2 – 3 citrónů
- 100 ml cukrového rozvaru (100 g cukru, 90 g vody)
- 30 – 60 g máty
- Plátky okurky, citrónu, limetky a máta na ozdobu
- Led
Postup
Nejdříve si připrav cukrový rozvar. Do pánve nasyp cukr a vodu. Na vysokém plamenu přiveď k varu a nech 4 – 5 minut bublat do sirupovité konzistence (opravdu stačí max. 5 minut, sirup nemusí být příliš hustý). Vzniknout by ti mělo kolem 100 ml sirupu. Nech zchladnout.
Okurky umyj, oloupej a rozmixuj. Já jsem použila nejdřív food procesor a poté jsem si ještě vypomohla ručním mixérem, abych dosáhla opravdu kašovité konzistence. Mátu opláchni vodou a svaž kuchyňským provázkem u stonků.
Do KILNER nádoby nalij okurkovou směs, přidej šťávu z citrónů smíchanou s cukrovým rozvarem a zamíchej. Dolij vodou do ¾ sklenice nebo podle chuti. Do nádoby vlož mátu tak, aby se konce máčely v limonádě. Můžeš ji uvázat za hrdlo, aby držela nahoře. Dovnitř sklenice vlož plátky okurky, citrónu a třeba i limetky.
Do skleniček navrstvi led, lístky máty, plátky okurky a citrónu a dolij limonádou.