Petrželový krém

Vystaveno:

To jsem takhle jednou koupila 5 kusů petržele na Rohlíku a přišlo mi 5 balíků. 🙂 Tak jsem doma udělala petrželové hody! Nakonec se z toho vyklubala jedna z nejlepších krémových polévek, co jsem kdy uvařila! Vyzkoušejte ji a dejte mi vědět, jak chutnala. 🙂

Na 2 – 3 porce
  • 380 g kořenové petržele
  • 50 g másla
  • 1 malá šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 střední brambora
  • 600 – 700 ml vývaru
  • 200 ml 31% smetany
  • Špetka muškátového oříšku
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 petržel a 100 ml oleje na chipsy
  • Hladkolistá petrželka na ozdobu
Postup:

Petržel omyjte kartáčkem na zeleninu a oloupejte pomocí škrabky. Odlupky si nechte na vývar, je jich hodně a byla by to škoda. Petržel nakrájejte na tenká kolečka. Já jsem použila nástavec na KitchenAid, můžete ji i nastrouhat nahrubo, abyste si urychlili čas. 🙂

Šalotku oloupejte, podélně rozřízněte a nakrájejte na tenké plátky. Česnek oloupejte a nakrájejte na kolečka. Bramboru také oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.

V rendlíku rozpusťte máslo na středním plamenu a přidejte šalotku. Zvolna ji restujte dosklovata a poté přidejte česnek. Počkejte minutu a zasypte petrželí. Nyní je potřeba, aby petržel pustila přebytečnou vodu a zesílila se tak její chuť. Zároveň je potřeba držet plamen na nízkém stupni, aby petržel nekaramelizovala do hněda, sladká je totiž až až. 🙂 Celý proces bude trvat asi 15 minut, nezapomeňte zeleninu míchat, aby se nepřichytávala. Uvidíte, jak postupem času petržel pustí tekutinu, ta se vypaří a vrátí se zpět typické prskání tuku. V tuto chvíli zeleninu zalijte vývarem a přiveďte k varu. Až se začne vařit, přidejte bramboru, lžičku soli a vařte částečně zakryté pokličkou asi 15 – 20 minut do změknutí brambor.

Až budou brambory měkké, rozmixujte polévku ve stolním mixéru – pokud ho nemáte a uvažujete o něm, určitě vám ho doporučím, vytvoří totiž neskutečně jemnou konzistenci krémových polévek a omáček. Můžete použít i tyčový mixér samozřejmě. Dejte si záležet, aby se ingredience dobře propojily.

Poté přilijte smetanu, dochuťte solí a muškátovým oříškem.

Na chipsy nakrájejte omytou petržel na velmi tenké šikmé plátky. Do malého rendlíčku nalijte olej a rozehřejte na vyšším plamenu (na 160 – 170 stupňů). Vložte do něj petržel a restujte dozlatova. Vyndejte na ubrousek, aby se do něj nasákl přebytečný olej.

Servírujte ozdobené petrželkou a chipsy. 🙂

Dobrou chuť 🙂