Kdykoliv pracujete s bramborovým těstem, je nutné se řídit jedním pravidlem: Voda čeká na knedlíky. Bramborové těsto totiž rychle řídne a pokud si nepospíšíte, knedlíky se vám rozvaří. Než začnete knedlíky připravovat, vždy si dejte nejdříve vařit vodu.
Na 30-35 knedlíků
- 700 g uzené krkovice
- 1 střední cibule
- 30 g sádla / slunečnicový olej
- 1 kg vařených brambor (ideálně varný typ A)
- 320 – 340 g hrubé mouky
- 3 vejce vel. L
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 1 lžička soli
Na zelí
- 500g kysaného zelí
- Máslová jíška (postup níže)
- 1 malá cibule
- Sádlo / slunečnicový olej
- Cukr
- Sůl
Na cibuli
- 2 velké cibule
- Sádlo / slunečnicový olej
Postup
Já osobně mám ráda, když je uzené uvnitř knedlíků namleté. Používám na to mlýnek na maso, který mám k robotu KitchenAid. Samozřejmě existuje manuální strojek nebo si můžeš maso nakrájet na malé kostičky. Knedlíky se pak ale hůře balí. Cibulku nakrájej najemno, rozpal sádlo nebo olej a osmahni cibulku dokud se nerozvoní. Poté přidej mleté nebo nakrájené maso a osmahni, dokud nebude cibulka zlatavá. Stáhni z ohně a nech zchladnout.
Dej si vařit vodu do velkého hrnce. Vařené brambory oloupej a nastrouhej najemno. Pokud máš stolní mixér KitchenAid a nástavce na strouhání a krouhání, jde to naprosto skvěle na jemném strouhacím nástavci! Rozhodně to urychlí práci o 70%! Já ho prostě miluju 🙂 Pokud nemáš, použij buď „lis na brambory“ nebo je nastrouhej na jemnější straně struhadla.
Na válu rozprostři brambory, posyp moukou a doprostřed vyklepni vejce, přidej sůl a škrob a svižně zadělej těsto. Já si to opět ulehčuji v KA pomocí zadělávacího háku, který je v základní výbavě. Těsto rozděl na 4 části. Každý kus vyválej na 5 mm a vykroj cca 10 cm kolečka. Do každého kolečka zabal asi 1 lžíci připraveného uzeného. Samozřejmě čím více uzeného, tím lepší výsledek, ale není třeba to přehánět 🙂
Vařící vodu osol 2 lžičkami soli a knedlíky vař 10 – 12 minut. První knedlík vyzkoušej tak, že ho rozkrojíš. Pokud bude struktura knedlíku stejná jak zvenku, tak zevnitř, je knedlík vařený. Pokud bude uvnitř ještě mazlavý, chce to ještě pár minut nechat vařit. Knedlíky vař po částech tak, aby se vešly vedle sebe a moc se nemačkaly.
Zelí
Nejdříve si připrav jíšku. Pravidlo je jednoduché 1 lžíce másla (30 g) a 1 lžíce hladké mouky. V rendlíku rozehřej máslo, přidej mouku a smaž na středním plamenu, dokud nebude krásně vonět. Trvá to asi 2 minuty. Jíška by měla zůstat světlá. Poté ji přelij do misky a nech vychladnout.
Cibulku nakrájej najemno. Na sádle nebo oleji ji osmaž dokud se nerozvoní. Ze zelí vylij šťávu do hrníčku a vysyp ho do rendlíku s cibulí. Podlij vodou jen do 2/3, osol a nech dusit pod pokličkou. Bude to trvat asi 15 – 20 minut, než zelí změkne. Poté přidej vychladlou jíšku (cca ½ či podle potřeby, zelí by mělo být zahuštěné tak akorát :-)) a přilij tekutinu ze zelí – pokud tedy není příliš kyselá a je chutná. Nech provařit ještě 15 minut. Nakonec zelí podle chuti oslaď a osol. Já ho dělám hodně nasládlé a trošku hustší, než by bylo třeba 🙂
Cibule
Cibuli rozkroj na dvě poloviny a nakrájej na stejně velké proužky. Sádlo nebo olej rozehřej na vyšší plamenu a vyzkoušej teplotu kouskem cibule (nebo změř teploměrem, olej by měl mít kolem 180 stupňů). Cibuli osmaž do zlatova a děrovanou naběračku přendej na papírovou utěrku.
Knedlíky servíruj na lůžku ze zelí a posyp je cibulkou.
TIP: Brambory je ideální uvařit den předem. Měly by být zcela vychladlé, těsto se ták lépe zpracovává a drží při sobě.
TIP2: Škrob je lepší přidat, aby těsto drželo lépe při sobě. Pokud máte varný typ brambor A, je možné ho vynechat.