Polévka z dýně s kokosovým mlékem z M&S potravin

Vystaveno:

Dýňová polévka je skvělá, ale když ji přiostříte chilli papričkou a přidáte kokosové mléko, povýšíte ji až do nebe 🙂  Koriandr už je pak jen pomyslnou třešničkou na dortu!

Potřebuješ
  • 700 – 800 g dýně (podle sezóny – zimní, máslová, hokkaido..)
  • 100 g cibule
  • 50 g mrkve
  • 40 g řapíku celeru
  • 70 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 ml kokosového mléka Aroy-d
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • sůl, pepř

Na dokončení:

  • Kokosové mléko
  • Červená chilli paprička
  • Koriandr setý
  • Sezam nebo pražená mletá rýže
Postup

Dýni vydlabej, oloupej (pokud používáš hokkaido, loupat nemusíš :-)) a nakrájej na větší kostky. Semínka můžeš omýt, vysušit papírovou utěrkou a na pečícím papíru upéct v troubě na 160 stupňů. Trvá to asi hodinu a stačí je jen trochu posolit. Poslouží místo brambůrek večer k televizi nebo na ozdobu polévky.

Cibuli nakrájej najemno. Mrkev a celer nakrájej na kostky 2 x 2 cm. V hrnci rozehřej máslo s olivovým olejem (máslo dodá skvělou chuť a olivový olej mu pomůže zvýšit tzv. bod zakouření, takže se nám nepřepálí při nízké teplotě). Až bude máslo horké, přidej zeleninu a dýni. Na vyšším plamenu zeleninu osmahni, dokud se zelenina lehce nezabarví. Přilij vývar a trochu osol. Přikryj pokličkou a nech vařit na středním plamenu 30 minut.

Až bude dýně měkká (po 30 minutách by měla být), přidej kokosové mléko a povař ještě asi 5 minut. Poté rozmixuj tyčovým mixérem nebo v robotu do hladka. Přes síto přelij do čistého hrnce a dochuť solí a pepřem.

Polévku servíruj s notnou dávkou koriandru, praženým sezamem či mletou rýží, kokosovým mlékem a chilli papričkou. Pozor, chilli papriček je hodně druhů a každá pálí jinak. Já jsem použila Bird’s Eye neboli Thai chili, která je velice ostrá, ale já ji zbožňuji! Pokud budeš mít méně pálivou papričku, klidně dej jednu vyvařit do polévky.

 

Pokud vás zaujala nádherna misa s nepravidelnými tvary, může být vaše! Keramické nádobí od Made in Japan pochází přímo od jeho výrobců – japonských hrnčířů. Nádobí Made in Japan je funkční, exkluzivně navržené, má vkusný design a dlouhou životnost. V unikátních kolekcích najdete jídelní servis, talíře mělké i hluboké, misky, mísy, tácy, servírovací set na sushi, čajový servis, jídelní hůlky nebo misky na saké. Nevím jak vy, ale já potřebuji snad úplně všechno! 🙂

Dobrou chuť 🙂