Dýňová polévka je jedna z nejzákladnějších francouzských polévek. Takto krémová polévka se nazývá restaurant. V 16.století volali pouliční prodavači polévek „restaurer“, když lákali na hustou polévku jako lék proti vyčerpání. V roce 1765 byl v Paříži otevřen první restaurant – tedy polévkárna. Od toho je odvozen i název dnešních restaurací. Polévky z pečené zeleniny jsou naprosto skvělé! Když totiž zeleninu upečete, krásně zkaramelizuje a zajistí to skvělou chuť! Když ji navíc osvěžíte čerstvými bylinkami, bude to značka ideál!
Na 4 porce
- 800 – 1000 ml zeleninového vývaru
- Cca 600 g dýně hokaido (či jiné)
- 30 g másla / ghí
- Olivový olej
- 1 větší mrkev
- 1 středně velká petržel
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- Čerstvě strouhaný muškátový oříšek
- 100 – 150 ml 30 – 33% smetany
- Sůl
Postup
Zeleninový vývar si připravte podle receptu zde. Ideální je připravit si ho více dopředu a po menších dávkách zamrazit. Možná to tak nemáte zažité, ale použití vývaru místo vody do omáček, krémových polévek či na podlévání masa je opravdu důležité. Až to vyzkoušíte, nebudete to chtít jinak. Vývar totiž pokrmu dodá pověstnou hloubku a plnost chuti, proto ho určitě nikdy nevynechávejte! Zároveň se vyhněte bujónům a dalším hloupostem, které jsou plné nežádoucích složek.
Pokud používáte dýni hokaido, není potřeba ji loupat a přesně proto ji ráda používám. Kůrka sice změkne, ale stále zůstává tužší než dužina dýně a tím krásně zahustí polévku. Navíc vzniká méně odpadu, a to je mi sympatické. 🙂 Ostatní dýně je potřeba oloupat a samozřejmě ze všech vybrat semínka. Ta můžete očistit od dužiny, zakápnout olejem, posolit a upéct v troubě. Je to super zobání na večer. 🙂
Plech vyložte pečicím papírem, troubu zapněte na 200 stupňů. Očištěnou dýni nakrájejte na slabší měsíčky. Položte je na plech, zakápněte olivovým olejem, trochu osolte a rukama řádně promněte, aby se olej rovnoměrně rozprostřel. Poté měsíčky naskládejte hezky vedle sebe, aby se dýně po celém povrchu opekla. Vložte do trouby a pečte, dokud neuvidíte na dýni hnědé flíčky. Tento krok je důležitý, protože právě karamelizace dodá polévce tu správnou chuť.
Mrkev a petržel omyjte, oloupejte (odlupky schovejte na další zbytkový vývar) a nakrájejte na půlměsíčky. Cibuli nasekejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
Ve větším rendlíku rozehřejte máslo nebo lépe ghí (máslo by se mohlo přepálit, protože má nízký bod zakouření. Bod zakouření je teplota, kterou když tuk dosáhne, tak se přepálí a začnou vznikat nezdravé látky. Přepuštěné máslo, tedy ghí, ho má mnohem vyšší). Přidejte mrkev a petržel. S cibulí ještě počkejte, karamelizuje totiž mnohem rychleji. Kořenovou zeleninu orestujte dozlatova a poté přidejte cibuli. Počkejte, až se i cibule hezky orestuje a na poslední minutu restování přidejte česnek. Zeleninu zalijte asi třemi čtvrtinami vývaru a vařte 5 minut.
Pokud budete používat tyčový mixér, do hrnce přidejte pečenou dýni a rozmixujte dohladka. Hustotu si regulujte zbytkem vývaru. Pokud máte stolní mixér, určitě doporučuji ho použít – omáčky a polévky z něj mají neskutečně sametovou konzistenci a nic se tomu nevyrovná! 🙂
Krém vraťte na nižší žár a přilijte smetanu. Dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a muškátovým oříškem. Podávejte ozdobené bylinkami – já jsem použila petrželku a moje oblíbené a zdravé mikrobylinky. 🙂
TIP: pokud máte doma dvě menší dýně navíc, můžete polévku servírovat v pečené dýni! Dýně seřízněte u stopky a „pokličku“ ponechte. Vydlabejte z nich semínka a vnitřek začistěte. Vnitřek potřete olejem a společně s pokličkami vložte do trouby rozpálené na 200 stupňů. Pečte, dokud se na dýni neobjeví hnědé flíčky. Z dýně vysajte vodu a servírujte do ní polévku. 🙂
Bylinky.cz
To takhle jednou na jihu Moravy vznikl hektarový skleník. A v tom skleníku rostly bylinky. Bylinky.cz 🙂 Tyto bylinky nejsou ošetřeny žádnými pesticidy, mají proto kratší trvanlivost, ale za to jsou čisto čisté a ihned k použití na vaření. Základy jejich filozofie jsou postaveny na úctě k životnímu prostředí. Z celé střechy hektarového skleníku proto svádí veškerou dešťovou vodu, kterou po přefiltrování a obohacení o živiny používají k zavlažování bylinek. A dokonce už prodávají i mikrobylinky, to byl můj sen. No prostě paráda! 🙂
Dobrou chuť 🙂