Pravá mléčná rýže s mákem

Vystaveno:

Mléčná rýže? Fuuuuj! Jo, to mi říká minimálně 50% lidí, když o ní začnu básnit. Protože mě tohle přesvědčení štve, natočila jsem vám návod, jak udělat tu nejlepší mléčnou rýži pod sluncem 🙂 Budu se těšit na komentáře, jaký úspěch u vás doma měla :-*

Potřebujete
  • 200 g rýže arborio (případně carnaroli / vialone nano)
  • 300 ml 30 – 40% smetany
  • 1 l plnotučného mléka
  • Semínka z 1 vanilkového lusku
  • 2 kardomomové lusky
  • 2 lžíce máku
  • 1 svitek skořice celé
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 žloutky
  • Ovoce, oříšky na ozdobu
  • Javorový / datlový sirup na doslazení
Postup

Na přípravu mléčné rýže je potřeba vybrat tu správnou rýži. A protože chceme, aby nám rýže vytvořila krémovou konzistenci, budeme potřebovat stejnou rýži jako na italské risotto (carnaroli, arborio, vialone nano). V obchodech se také prodává rýže s názvem „pudding rise“ – to je také ta správná 🙂

Na suché pánvi opražte celou skořici, vanilkový lusk, semínka vanilkového lusku a dvě rozmáčklé tobolky kardamomu. Jen co semínka vanilky začnou bublat, přilijte smetanu a mléko a přiveďte pod bod varu. V tuto chvíli přidejte rýži a vařte na středním plamenu asi 15 minut, dokud nebude téměř al dente. Nezapomeňte rýži často míchat, s houstnoucí konzistencí se bude čím dál víc přichytávat.

Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Bude to trvat asi 5 minut. Výsledkem by měla být světlá hustá hmota, která bude jen lehce stékat po stěrce.

Až bude rýže téměř vařená na skus (a dente), sběračkou část rýže smíchejte se žloutkovou pěnou a řádně promíchejte. Dělá se to proto, aby se náhodu žloutky v horké směsi nesrazily. Následně přelijte „oteplenou“ směs ke zbytku rýže a na nižším plamenu nechte ještě asi 5 minutek probublávat. Než rýži sundáte z plamene, přidejte mák a promíchejte.

Rýží naservírujte do misky, oslaďte javorovým nebo datlovým sirupem (pokud je potřeba) a přidejte své oblíbené ovoce, oříšky nebo čokoládu 🙂 Záleží na vaší chuti, doporučuju ale nepřehánět to s přísadami – kaše je naprosto úžasná od základu díky koření, máku a smetaně <3 Já jsem zvolila baby kiwi a trochu pistácií.

Dobrou chuť 🙂