Ravioli se sýrovou náplní s pistáciemi

Vystaveno:

Plněné těstoviny jsou oblíbené po celém světě! Já se musím přiznat, že když je někde vidím na menu, ráda si je objednám. Tenhle recept je pro milovníky pistácií, ale potěší určitě každého, kdo miluje italskou kuchyni! 🙂

Na cca 4 porce

Těstoviny

  • 200 g hladké mouky typ 00
  • 35 g semoliny*
  • 6 žloutků
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce vody (podle potřeby)
  • Hladká mouka na podsypání

Náplň

  • 250 g ricotty
  • 30 g sekaných pistácií
  • 10 g bazalky
  • 50 g čerstvě strouhaného parmazánu
  • Sůl, pepř

Omáčka

  • 250 ml 30 – 40% smetany
  • 2 – 3 lžíce pistáciového pesta** / bazalkového pesta
  • 1 lžíce sekaných pistácií
  • 50 g sušeného špeku / šunky
  • Sůl

* Semolina neboli semolinová mouka je pšeničná krupice umletá z tvrdozrnné pšenice. Používá se zejména na výrobu kvalitních těstovin. Prodávají ji ve větších supermarketech a samozřejmě také v kamenných i internetových italských speciálkách.

**Pistáciové pesto můžete koupit v Cortelazzi nebo ho jednoduše vyrobit doma. Stačí smíchat 2 lžíce pistáciového másla s 2 lžičkami olivového oleje, solí a pepřem. Přidat můžete i strouhaný parmazán, bazalku a česnek.

Těstoviny

Mouku prosejte na vál nebo do mísy, přidejte semolinu a vytvořte důlek. Do něj vhoďte žloutky, přidejte vodu a olej. Těsto začněte zadělávat pomocí vidličky doprostřed. Nejdříve prošlehejte žloutky s tekutinou a poté od stran přihrnujte mouku. Až to nepůjde vidličkou, odložte ji a zadělávejte těsto rukama. Pokud už při zadělávání ucítíte, že je těsto hodně suché, nebojte se přidat pár lžic vody. Množství vody se bude pokaždé trochu lišit, protože ne vždy máte stejně velká vejce, stejně tak jako mouka pokaždé absorbuje trochu jiné množství tekutiny.

Až z těsta zpracujete nepravidelnou kouli, hněťte ho asi 5 minut, dokud nebude pěkně hladké a relativně pružné. Chce to vynaložit trochu úsilí, těsto je celkem tuhé, ale stojí to za to. 🙂 Těsto zabalte do potravinového fólie a vložte na 30–45 minut odpočinout do lednice. Bude stále takové hodně tuhé, ale nebojte, v lednici krásně zvláční.

Uleželé těsto můžete jednoduše vyválet pomocí válečku na 1,5–2 mm a krájet pláty ravioli nebo těsto připravit pomocí strojku na těstoviny.

 

Příprava těstovin pomocí strojku na těstoviny:

Uleželé těsto rozdělte na dva díly. Ten, který nebudete používat, zabalte zpět do fólie.

Těsto trochu zploštěte pomocí ruky nebo válečku a projeďte ho strojkem na nejširší rozestup. Opakujte tento postup ještě jednou. Nyní zmenšete rozestup o jeden stupeň a těsto projeďte dvakrát. Následně těsto položte na pracovní plochu. Levý konec založte do poloviny těsta a pravý konec přeložte přes celou pravou část, aby vznikl obdélník. Tento krok se dělá z toho důvodu, aby těsto bylo rovnoměrné, hladké a netřepilo se na koncích. Placku projeďte opět 3–4x na nejširší rozestup. Rozestupy postupně snižujte až na stupeň 5.

Stejně postupujte i s druhým kusem těsta.

 

Ravioli

Mezitím, co bude těsto odpočívat, si připravte náplň do raviol. Bazalku nasekejte najemno. Ricottu promíchejte s bazalkou, sekanými pistáciemi a čerstvě strouhaným parmezánem. Směs ochutnejte, opepřete čerstvě mletým pepřem a případně trochu dosolte.

Pokud těstoviny připravujete jako já pomocí nástavce na ravioli na stolním robotu, podívejte se na návod k použití podle něj je vytvořte. Je to opravdu snadné!

Pokud ravioli tvoříte bez strojku, na první plát klaďte s rozestupy pomocí lžičky náplň a přikryjte ho druhým plátem. Nezapomeňte si těsto podsypat. Prsty lehce přitlačte těsto kolem náplně a kulatým vykrajovátkem vykrajujte širší kolečka, aby vnikl širší okraj. Vidličkou kolečka kolem dokola zamáčkněte a vytvořte tak zdobný okraj. 🙂

Ve velkém hrnci přiveďte k varu velké množství vody a pořádně osolte mořskou solí. Voda musí být slaná jako ta mořská. Nechte ještě minutu bublat a vhoďte těstoviny. Čerstvé ravioli se většinou vaří kolem 3 minut.

 

Omáčka & servírování

Sušený špek / šunku nakrájejte na kostičky a nasucho orestujte na pánvi. Vyndejte do mističky a do pánve nalijte smetanu. Přidejte do ní pesto a pistácie. Ochutnejte a případně dosolte. Poté přidejte ravioli přímo z vroucí vody i s trochou tekutiny. Opatrně zamíchejte na pánvi, aby se vše krásně spojilo. Servírujte posypané pistáciemi, bazalkou a šunkou / špekem. 🙂

Dobrou chuť 🙂