Rebarborovo – jahodový koláč s květy bezu z M&S potravin

Vystaveno:

Tenhle koláč byl tak výbornej, že jsem ho málem nevyfotila! To tak bývá pokaždé, když peču a mám tu návštěvu. Tlak byl opravdu veliký a koláč se snědl „na posezení“. Je opravdu boží.

Na 2 porce potřebujete
  • 1 vejce
  • 2 lžičky mléka
  • Špetka soli

Křehké těsto

  • 125 g hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • 3 g soli
  • 50 g másla
  • 3 – 5 lžic ledové vody

Náplň

  • 500 g rebarbory
  • 500 g jahod
  • 200 g cukru muscovado / třtinového + 3 lžíce
  • 1 lžička vanilkového extraktu / semínka z 1 vanilkového lusku
  • hrst bezových květů
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
Příprava těsta

Mouku, cukr a sůl dejte do větší mísy nebo na vál. Na tuto směs nakrájejte na slabší plátky máslo. Nyní je důležité pracovat pouze špičkami prstů a vytvořit jakousi drobenku. Nemělo by to zabrat déle, než 3 minuty. Do žmolenky přidejte ledovou vodu a pouze prsty jedné ruky hněťte do nepravidelné koule. Pokud by těsto bylo hodně suché, případně přidejte ještě jednu lžíci vody. Pozor ale, těsto by nemělo lepit.

 

Frezáž

Nyní je na řade takzvaná fraisage. Jedná se o závěrečné hnětení těsta, kdy dochází k úplnému spojení tuků s moukou. Těsto položte na lehce pomoučněný vál a rozdělte si ho na 5 menších kusů. Hranou dlaně (rozhodně ne celou dlaní, která je moc teplá) sklouzněte po části těsta asi 15 cm směrem od sebe. Těsto se hezky rozmázne po válu a to je přesně to, co chceme. Až bude celá část uhnětená, stěrkou z něj znovu vytvarujte nepravidelnou kouli a pokračujte tak i s ostatními částmi. Poté je stejným způsobem spojte dohromady, vytvarujte do koule a zabalte do dvou vrstev potravinové fólie. Takto uhnětené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc. Pokud proces potřebujete urychlit, dejte těsto na hodinu do mrazáku.

 

Náplň

Rebarboru oloupejte pomocí nožíku a nakrájejte na centimetrové kousky. Květy bezu zbavte stonků a namočte ve vodě, aby se vyplavil pyl a nečistoty. Ve velké misce smíchejte pokrájenou rebarboru, jahody (větší překrojte), cukr, vanilku a květy bezu. Zakryjte a nechte 30 minut při pokojové teplotě. Sem tam směs promíchejte. Po této době ovocnou směs přeceďte do hrnce tak, aby do ní nateklo co nejvíce šťávy, které ovoce pustilo. Klidně ovoce nechte do hrnce pár minut okapávat. Na středním plamenu přiveďte šťávu k varu a poté za energického míchání metličkou opatrně přisypte škrob. Nakonec přilijte citrónovou šťávu a nechte zhoustnout do džemovité konzistence. Vařte alespoň 10 minut. Nechte vychladnout a poté přidejte zpět k ovoci.

 

Válení těsta

Těsto vyndejte z lednice, rozbalte ho a počkejte asi 10 minut. Jednu třetinu uschovejte na pokrytí. Po této době ho položte na lehce pomoučněný vál a začněte válet. Je potřeba na těsto trochu zatlačit, protože bude stále lehce tuhé. Zároveň je nutné postupovat s jemností a opatrností. Těsto se správně válí od středu směrem od sebe vždy tak, aby se zastavilo cca 2 cm od kraje. Těstem si vždy jen pootočte a pokračujte stejnými pohyby. Vznikne tak pravidelná, kulatá placka. Kdyby se náhodou těsto při válení přichytávalo k válu, stačí ho podsypat trochou hladké mouky. Těsto by mělo být slabé asi 3 – 5 mm a zároveň by plát měl být delší alespoň o 5 cm, než je forma, aby se lépe umisťovalo.

Těsto si podeberte – buď válečkem nebo rukama a přemístěte ho do máslem vymazané formy (použijte koláčovou nebo dortovou formu s odnímatelným dnem). Pouze konečky prstů ho vtlačte do formy, aby na celé ploše těsto těsně přiléhalo ke stěně a dnu. Okraje by měly mít tloušťku až 8 mm, což znamená, že při vtlačování těsta k okrajům bychom měli prsty druhé ruky zároveň tlačit na okraj směrem dolů, aby těsto nebylo až tolik do výšky, ale přibylo na tloušťce. Pokud těsto přečnívá přes okraj, tupou stranou nože nebo prsty ho odstraňte. Těsto připravené ve formě propíchejte vidličkou s dvoucentimetrovými odstupy a dejte na okamžik do lednice.

Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Těsto připravené ve formě propíchejte vidličkou s centimetrovými odstupy. Nyní je nutné ho zatížit. Ideální je použít pečící papír pomazaný máslem (zespoda) a zatížit ho fazolemi. Pokud nemáte fazole, můžete použít třeba o něco menší formu (také ji zespodu namažte máslem) a tu vložit do koláče. Koláč pečte ve středu trouby asi 9 – 10 minut, poté odstraňte fazole a papír / formu a pečte další 2 – 3 minuty. Nyní ho vyndejte a nechte chvíli zchladnout.

Dno korpusu posypte 2 lžícemi cukru. Ovocnou směs opatrně nandejte na předpečený korpus. Ze zbylého těsta si vyrobte libovolné ozdoby (copánky, květy, lístky…) nebo ho vyválejte a vykrajovátky na něm vykrojte libovolné tvary (tak to mám já) 🙂 Přeneste na těsto a utěsněte po krajích. Posypte jednou až dvěma lžícemi cukru a dejte péct do rozpálené trouby na 200 stupňů. Pečte, dokud nebudou ozdoby zlatavé. Po vyndání z trouby ho nechte na mřížce zchladnout. Poté vyndejte z formy a počkejte, dokud koláč nevychladne úplně.

Koláč můžete podávat samotný nebo se zmrzkou 🙂

 

Tento dezert jsem připravila v mojí vysněné troubě Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-)

Dobrou chuť 🙂