Red velvet cupcakes

Vystaveno:

Jedlá soda a ocet měli historicky společně s kakaem docílit načervenalé barvy. Dnes už to můžeme podpořit potravinářským barvivem. Podmáslí je zase zodpovědné za vláčnost dortíků. Red velvet cake neboli rudý či červený sametový dort pochází z New Yorku, kde ho za druhé světové války (1940) v hotelu Waldorf-Astoria podávali jako jejich vlastní recept. Tehdy si pomáhali přírodním barvivem z červené řepy a dělají to tak dodnes. Pokud v několika z hotelových kaváren / restaurací zmíníte článek o historii red velvetu na jejich webu, můžete si ho vychutnat zdarma 🙂 Přímo red velvet cupcakes proslavila newyorská Magnolia Bakery, kde se na cupcakes specializují. Závislá je na nich například Carrie Bradshaw ze seriálu Sex ve městě!

Na 12 cupcakes potřebuješ:

Dortíky

  • 125g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 10g holandského kakaa (ideálně Van Houten)
  • 60g změklého másla
  • 120g cukru krupice
  • 1 velká vejce
  • 120ml podmáslí
  • 3/4 lžíce červeného gelového potravinářského barviva
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 1 lžička jedlé sody

Cream cheese frosting

  • 250g krémového sýra (např. Philadelphia)
  • 125g másla
  • 125 – 200 g extra jemného moučkového cukru
  • 5 kapek přírodního vanilkového extraktu
Postup:

Cupcakes

Troubu si zapni na 180 stupňů. Máslo pokojové teploty šlehej asi 7 minut samotné (v robotu nebo ručním šlehačem) a poté do něj po několika dávkách vysyp cukr. Po každé dávce nech pauzu asi 3 minuty, aby se cukr hezky spojil s máslem. Poté zašlehej vejce.

Mezitím, co se ti šlehá máslová směs, si smíchej mouku, kakao a sůl do misky a prosej do jiné nádoby. Do druhé nádoby si připrav podmáslí a zamíchej do něj červenou barvu. Pokud používáš stolní robot, nasaď K-metlu a zapni na nejnižší otáčky. Pokud ne, ruční šlehač už nebudeš potřebovat, zbytek zašlehej vařečkou. Do máslové směsi na střídačku po částech přidávej suchou směs a obarvené podmáslí. Nakonec smíchej ocet s jedlou sodou a přidej do těsta. Měla by ti vzniknout krásná, sametová směs (proto název velvet = samet).

Plech na muffiny vylož košíčky a každý naplň do tří čtvrtin. Dej péct na 15 – 20 minut. Zda jsou upečené zkontroluj čistou špejlí. Cupcakes vytáhni z trouby a až to půjde, vyndej je z formy a nech vychladnout na mřížce. Poté je ozdob krémem.

 

Cream cheese frosting

Extra jemnou moučku (i přírodní vanilkový extrakt) kupuji v M&S, ale podobnou, i když ne tak jemnou, prodávají v supermarketech v bílé krabičce pod značkou Diamant. Do krémů obecně doporučuji používat tento typ cukru, vyhneš se totiž nepříjemnému „vrzání“ standardního moučkového cukru, který není tak jemný na to, aby se v krému plně rozpustil.

Nejdříve šlehej samotné máslo, dokud nezesvětlá a nebude krásně krémové. Trvá to asi 7 – 10 minut. Poté po částech přidávej sýr, přidej vanilkové aroma a nakonec opět po menších částech cukr. Nikam nepospíchej, čím více času tomu dáš, tím lehčí a nadýchanější krém bude. Zvol si libovolné zdobítko a nasaď ho na zdobící sáček. Ten naplň krémem a cupcakes ozdob. Pokud je sezóna a máš jahody, či maliny, neváhej a navrh dej kousek ovoce 🙂

Dobrou chuť 🙂
Štítky: