Rump steak s růžičkovou kapustou a dýňovým pyré

Vystaveno:

Dopřejte si lahodnou kombinaci vyzrálého hovězího a podzimní zeleniny. Rump steak je většinou řez z květové špičky nebo nízkého roštěnce. Chuťově je to jeden z nejlepších steaků, které jsem jedla!

Na 2 porce
  • 2 vyzrálé rump steaky 200 – 250 g
  • Olivový olej
  • 50 g másla
  • Sůl, pepř
  • 500 g růžičkové kapusty
  • Uzená slanina 200 g
  • Olivový olej
  • Máslo
  • 1 máslová dýně
  • 30 – 50 g másla
  • Sůl
Postup

Dýni podélně rozpulte, vyjměte semínka (ty můžete usušit a sníst) a dejte péct. Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 45 minut, dokud nebude dýně měkká. Poté ji vydlabejte lžící do misky. Máslo si rozehřejte v rendlíku a přidejte k dýni. Pomocí tyčového mixéru vytvořte pyré. Osolte podle chuti a uchovejte na teplém místě.

Maso vyndejte z lednice i z obalu a nechte stát asi 45 minut na lince. Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Pánev nahřejte nasucho na nejvyšší stupeň. Steak zakápněte olejem a promněte v ruce, aby se dostal po celém obvodu. Vložte na rozpálenou pánev a opékejte, dokud se steak nepustí. Otočte, do pánve přidejte kostičku másla a opékejte ještě asi minutu. Rozpuštěným máslem přitom lžící stále polévejte maso. Dejte dopéct do trouby, dokud nebude mít steak požadovanou teplotu*. Rump steak by měl mít spíše nižší teplotu, ideálně medium rare, tedy 54 – 56 stupňů. Teplotu kontrolujte pomocí vpichového digitálního teploměru (buď s drátkem – jehož první část zůstává po celou dobu v troubě a druhá část zvenku ukazuje teplotu nebo ruční – u toho buďte opatrní a nepíchejte do masa více než dvakrát). Pouze tak dosáhnete těch nejlepších výsledků. Steak vyndejte z trouby, přemístěte ho kleštěmi na talíř a volně přikryjte alobalem. Nechte ho 5 – 10 minut odpočívat. Kdyby se do steaku okamžitě řezalo, vytekla by z něj všechna šťáva. Je totiž celý napnutý t vysoké teploty a šťávy se v něm musí zase vyrovnat. Steak před podáváním osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem.

Slaninu nakrájejte na menší proužky. Pánev rozehřejte na střední stupeň. Přidejte jednu lžíci olivového oleje a 30 g másla. Vhoďte slaninu a opékejte skoro dozlatova. Růžičky kapusty přepulte a přidejte do pánve. Osolte, opepřete a opékejte asi 2 – 3 minuty, dokud kapusta nebude svěže zelená. Sundejte z plotny a podávejte.

Na talíř naservírujte pyré, kapustu a steak. Steak můžete polít máslovou šťávou, která vznikla při jeho opékání.

 

Propečenost hovězích steaků

51 stupňů rare
54 – 56 stupňů medium rare
61 stupňů medium

Také existuje blue rare, což je maso, které je opečené pouze na okrajích a uvnitř úplně syrové. Poté se také můžete setkat s propečením medium well a well done. Takto vysoké stupně propečení nedoporučuji, především u prorostlejších steaků. Čím více steak upečete, tím je tužší a sušší.

Dobrou chuť 🙂